RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Stolac – Džamija Pješivac
Džemati u BiH

Stolac – Džamija Pješivac

Pješivac se nalazi na području plodnih Dubrava. Džematu pripadaju sljedeća sela: Pješivac Greda , Pješivac Kula, Masline i Kremenac. Sela su smještena uz dionicu magistralnog puta M-17-3 Stolac – Čapljina.

Koncem prošlog stoljeća sagrađen je ovdje mesdžid malih dimenzija u kome su mualimi sve do početka drugog svjetskog rata učili djecu i džematlijama uz ramazan teraviju klanjali.

Po završetku rata mesdžid je obnovljen i dograđen. U njemu je do 1967. godine radila osnovna škola. Džematlije su na istom mjestu podigle novu džamiju i uz nju munaru, čatrnju i stan za imama. Svečano otvorenje bilo je 16. septembra 1973. godine.

Džamija je 16.08.1993 godine u potpunosti minirana i do temelja srušena od strane ekstremnih snaga HVO-a.

Prvi imam u džematu je bio Ahmed ef. Šarić iz Stoca , zatim džematlije ovog džemata Đulmez Huso i Taslidža Mustafa iz Domanovića. Poslije drugog svjetskog rata imamsku dužnost su obavljali Avdo ef. Lepara iz Jablanice te Ibrahim ef. Blažević iz Hadžića.

Nakon agresije na BiH, poslije obnavljanja džamije i kad su se stvorili minimalni uslovi za obavljanje džuma namaza imamsku dužnost je preuzeo Bekir ef. Isaković.

Dužnost imama, hatiba i muallima od 2009. godine obavlja Mehmed ef. Delić. Džamija je obnavljana u periodu od 1998 – 2005 godine, prateći objekti od 2005.-2013. godine, a zvanično je otvorena 17.07.2011. godine. Ovaj džemat pored džamije, ima i imamski stan i gusulhanu.