RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Rijeka: Završeno Drugo međunarodno takmičenje u učenju Kur’ana hafiza starijih od 35 godina
Džemati u svijetu Vijesti iz džemata

Rijeka: Završeno Drugo međunarodno takmičenje u učenju Kur’ana hafiza starijih od 35 godina

U Islamskom centru Rijeka danas je upriličena svečanost proglašenja pobjednika Drugog međunarodnog takmičenja u učenju Kur’ana hafiza starijih od 35 godina, kojim je obilježena i 11. godišnjica otvorenja Islamskog centra Rijeka.

Svečanost je počela učenjem mevluda i zikra, koji su proučili učesnici takmičenja.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Rijeka mr. Hidajet-ef. Hasanović je uputio riječi dobrodošlice prisutnim, te izrazio veliko zadovoljstvo zbog prilike da se učenjem Kur’ana obilježi godišnjica otvorenja.

Ukazao je na značaj izgradnje Islamskog centra Rijeka, ne samo za muslimane Rijeke, te je, još jednom, uputio zahvalu Emiru Države Katar za pomoć u izgradnji, ministru Ministarstva vakufa i islamskih pitanja Države Katar na podršci, koji su sponzorirali i ovogodišnje takmičenje, te Ambasadi Države Katar, kao i ambasadorici, za koordinaciju i pomoć u realizaciji takmičenja.

Ovom prilikom se obratio i Khaled Yassin, voditelj Ureda za odnose s arapsko-islamskim svijetom Mešihata, koji je i generalni sekretar Organizacionog odbora za održavanje takmičenja.

Predsjednik Komisije za ocjenu učesnika takmičenja kurra hafiz mr. Aziz-ef. Alili je ukazao na činjenicu da je velika čast biti i članom i predsjednikom Komisije. Kazao je da su hafizi svojim kvalitetnim nastupom učinili izazovnim posao komisiji u ocjenjivanju, te da su na kraju zadovoljni prikazanim.

Ipak, među takmičarima, trojica su se posebno istaknula te su osvojila prva tri mjesta kako slijedi:

 

  1. hafiz Ahmed El Hasnaoui – Francuska/Maroko,
  2. hafiz Mohamed Moalin – Švedska,
  3. hafiz Abdelkadir Mohamed Ali Abdala – Australija.

 

Pobjednicima su uručena priznanja i nagrade, a nakon toga se prisutnima obratio predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija akademik Aziz-ef. Hasanović.

Kazao je da je “lijepo biti u Rijeci ovom prilikom” te da je “ona velika blagodat i da su sretni svi oni koji su je iskoristili”.

Muftija je zahvalio Komisiji za ocjenjivanje. Zahvalio je i svim hafizima na čuvanju Kur’ana i na odzivu. Zahvalu je uputio i generalnom sekretaru takmičenja Yassinu za trud oko organizacije, te Medžlisu Islamske zajednice Rijeka i muallimskom timu koji su se potrudili da sve bude na visokom niovu.

Posebnu zahvalu je uputio bivšem Emiru Države Katar nj. V. Hammad bin Khalifa Al Thani, sadašnjem Emiru Države Katar Nj. V. Temim bin Hammad Al Thani, kao i ministru vakufa Države Katar šejhu Ghanem bin Shaheen bin Ghanem Al Ghanimu te šejhu Nasiru Al Sulejtiju koji čuva kontinuitet  odnosa. Također, zahvalio je Nj. E. ambasadorici Esmi bint Naji Al Amiri koja je “ambasadorica, ne samo Države Katar, nego i islama i koja je svojim dolaskom dala jednu posebnu dinamiku aktivnostima i razvoju”.

Na kraju, odlomak iz Kur’ana proučio je pobjednik hafiz Ahmed El Hasnaoui, a dovu je proučio hafiz Fahed Kharouf.

 

(Preporod.info)