RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Program u čast šehida Drežnice
Vijesti iz džemata

Program u čast šehida Drežnice

Dan šehida Drežnice je tradicionalno obilježen vjersko-kulturnim i umjetničkim programom u subotu, 29.7.2017. godine, na mjestu koje je svjedok vremena, da nas opominje da nikad ne zaboravimo na emanet šehida koji su prolili svoju krv po hercegovačkom kršu i bosanskim ledinama.

Memorijalni centar u Donjoj Drežnici izgrađen je u čast 66 šehida, koji su dali svoje živote za rodnu otadžbinu. Program je pratilo više od 400 posjetitelja različitih generacija koji su se na prikladan način sjećali svojih najmilijih, najodabranijih sinova, šehida. Program koji su izveli mladići i djevojke iz ovog džemata na upečatljiv način je probudio ponos svih prisutnih.

U program su uvršteni recitali i autobiografski eseji koji su vidno i duboko potresli sve prisutne a posebno članove porodica šehida.

Nastupile su i članice Alternativnog teatra Drežnica koje na najbolji način predstavljaju Drežnicu, grad Mostar koje su u čast svih šehida izvele potresni performans „Majka Srebrenice“ autorice profesorice Edite Kevro. Skupu su se, prikladnim govorima, obratili ratni komandant i zastupnik u skupštini HNK-a, Zijat Mušić te izaslanik glavnog imama MIZ-e Mostar, mr. Dino ef. Maksumić.

„Drežnicu je odbranila armija junaka, izdržala je zulum dušmanski jer je bio jači inat silni drežanski“, riječi su jedne od učesnica programa.

Izvor: medzlismostar.ba