RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Plandište najmlađi džemat na području MIZ Kakanj
Džemati u BiH

Plandište najmlađi džemat na području MIZ Kakanj

– 2022.  godine u kakanjskom naselju Plandište upriličeno je svečano otvorenje džamije, nakon čega su se stekli adekvatni uslovi za odvijanje vjerskog života na ovom području. Posjetili smo ovaj džemat i provjerili kakva je ramazanska atmosfera u najmlađem džematu na području Medžlisa Islamske zajednice Kakanj.

Treći ramazan zaredom u kakanjskom džematu Plandište, džematlije nesmeteno obavljaju vjerske dužnosti u novoizgrađenoj džamiji. Mještani ovog naselja godinama nisu imali vjerski objekat, te su svoje vjerske aktivnosti izvršavali u džematu Čaršija. Džematlije s kojima smo razgovarali su istakli da su veoma zadovoljni što su uspjeli izgraditi ovu džamiju.

– Drago nam je što smo ovdje dobili vjerski objekat, jer već dvadeset godina idemo u Čaršijsku džamiju. Allah nas je počastio bereketom i nafakom, imamo blizu džamiju, najviše pet do deset minuta je pješačenja – kazao je Hazim Šljivo, predsjednik džematskog odbora Plandište.

Tokom mjeseca ramazana u ovom džematu redovno se obavlja pet dnevnih namaza, kao i teravih namaz. Također, svakodnevno se uči i podnevska mukabela u kojoj učestvuje ženski dio džemata.

– Posjećenost džematlija je prilično dobra na svim vjerskim aktivnostima, tako da smo hvala Allahu zahvalni, ne može se opisat ta radost – istakao je Zahid Škulj, blagajnik u džematu Plandište.

Novoizgrađena džamija u naselju Plandište ima sve potrebne prateće objekte koji su potrebni jednoj džamiji. Uz sve ovo, ibadete i aktivnosti, džematlije Plandišta ovaj Ramazan su proveli duhovno ispunjeni, nadajući se Božijoj nagradi.