Home » Pinellas Park (SAD) – Bošnjaci kupili crkvu koju će preurediti u džamiju
Vijesti iz džemata

Pinellas Park (SAD) – Bošnjaci kupili crkvu koju će preurediti u džamiju

Bošnjački džemat Pinellas Park na Floridi (Islamska Zajednica Bošnjaka Tampa Bay) kupio je evangeličku crkvu koju će u narednom periodu adaptirati i preurediti u džamiju i islamski centar kako bi svojim džematlijama omogućio adekvatnije uslove obavljanja namaza, mektebske nastave, poduke i druženja omladine i odraslih, kao i drugih vjerskih i društvenih aktivnosti.

Ovaj džemat osnovan je 2006. godine i svoje aktivnosti je do sada obavljao u prostorijama kupljenim 2009. godine.

Od samog osnivanja džemat bilježi konstantan rast članstva, a već nekoliko godina je evidentno da su trenutne prostorije male i neuslovne za adekvatan rad i djelovanje. Prije nekoliko godina kada se džematu ukazala prilika za kupovinu većeg objekta donesena je odluka da se pokrene akcija kupovine, ali stjecajem okolnosti taj objekat prodan drugoj organizaciji.

MOJ DŽEMAT:   Najava: Centralna vjerska svečanost povodom Nove hidžretske 1439. godine, džemat Međaš, 21.09.2017. god.

Džematlije nisu odustale od te ideje i u mjesecu ramazanu ove godine, kada se ponovo ukazala prilika da se kupi objekat koji bi zadovoljio potrebe džemata, krenulo se u akciju. Objekat od 8200 kvadratnih stopa leži na 8 dunuma zemlje i nalazi se na vrlo pogodnoj lokaciji.

Zanimljivo je da je crkva takvoga izgleda da neće biti nimalo teško preurediti je u džamiju, čak je prostorija za obavljanje namaza pravilno okrenuta prema kibli.
Upornim radom džematskog odbora i svih džematlija džemat je 26. septembra 2017. godine zvanično postao vlasnik objekta. Finalna cijena navedenog objekta je $750.000, a već se radi na njegovoj adaptaciji kako bi se prilagodio potrebama džemata.

Izvor: Preporod