RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Okončani radovi na rekonstrukciji munare uz džamiju u Cernici
Džemati u BiH

Okončani radovi na rekonstrukciji munare uz džamiju u Cernici

Rukovodstvo Medžlisa Islamske zajednice (MIZ)  Mostar predvođeno predsjednikom Izvršnog odbora Džaferom Alićem danas je obišlo gradilište džamiji Hadži Memije Hadžimoerovića  u Cernici, gdje su ih izvođači radova, predstavnici građevinske firme „Bišina d.o.o.“ upoznali sa detaljima izvršene rekonstrukcije na munari.

Naime, uslijed utjecaja atmosferskih prilika i protoka vremena građevinske strukture munare zahtijevala je temeljitu rekonstrukciju. Radovi, koju su podrazumijevali skidanje kamenih blokova do ćupa munare, utvrđivanje stepena oštećenosti, ali i kvalitete postojećih blokova, te ponovno zidanje u skladu sa projektnom dokumentacijom izvršeni su krajem prošle i početkom ove godine.  Tokom današnje posjete gradilištu detaljizirane su preostale faze koje je neophodno uraditi na samoj džamiji i u džamijskoj avliji.

Rekonstrukcija munare džamije u Cernici urađena je shodno programskim ciljevima djelovanja IZ-e na osiguranju  i uređenju molitvenih prostora i očuvanja kulturno-historijskog spomeničkog nasljeđa na području mostarskog Medžlisa.

– Ova kategorija objekata je mostarsko blago. Jedna od njih je i džamija u Cernici. Danas smo ovdje kako bi smo sve planirane radove priveli kraju – istakao je predsjednik Medžlisa Džafer Alić, podsjetivši kako je rekonstrukcija i adaptacija ovakve vrste objekata izuzetno kompleksna zbog niza administrativno pravnih procedura i nadležnosti brojnih državnih, entitetskih, kantonalnih pa čak i gradski službi i institucija.

Kazao je da su sve džamije u ovom gradu njihova briga.

– U odnosu na aktuelne zakonske regulative koje su na snazi jako je teško voditi brigu o ovom objektima. Smatramo da je neophodno olakšati  procedure rekonstrukcija i održavanja ovakvih  objekata kako bi se zadovoljila i struka i kako bi se zadovoljili  svi standardi koji su potrebni – kazao je Alić.

On smatra da je bespotrebno, prilikom rekonstrukcije ovakvih objekata, niz obavezujući procedura poput ishodaovanja dozvola o statici tla, ako je objekat star po nekoliko stotina godina.

– Trebamo raditi na smanjenju tih procedura na svim nivoima vlasti od držvnog do gradskog. Stoga bih apelova na zakonodavstvo da u tom smislu pokaže puno razumijevanje – poručio je Alić.

Rekonstrukciju munare na džamiji u Cernici podržali su federalna ministarstva prostornog uređenja, raseljenih i izbjeglica, u značajnim novčanim iznosima brojni pojedinci i džematski odbor Cernica- Ričina.

Medžlis IZ-e Mostar je na sličan način pokrenuo procese rekonstrukcije još nekoliko monumentalnih džamija u Mostaru koji su u kategoriji nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine. Pripremni radovi na rekonstrukciji Ćejvan Ćehajine džamije su već otpočeli, dok su u fazi pripreme radovi na rekonstrukciji Koski Mehmed pašine i Roznamedžijne džamije.

 

(Preporod.info)