RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » MIZ Konjic: Mevludski programi u Podorašcu i Lukomiru
Vijesti iz džemata

MIZ Konjic: Mevludski programi u Podorašcu i Lukomiru

Mevludski programi u Podorašcu i Lukomiru održani su tokom vikenda u okviru manifestacije Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Konjic “Dani tradicionalnih mevluda”.

Mevlud u Podorašcu učili su imami MIZ Konjic. Džematlijama se prigodno obratio imam ovog džemata Adis-ef. Hebibović, a predavanje je održao Amer-ef. Bubalo, imam u džematu Ribići.

– U današnje čudno vrijeme prilika je i potreba da se ukratko prisjetimo glavnih karakteristika koje krase i uvijek su krasile vjernike, a one su: bogobojaznost, skromnost i umjerenost – kazao je ef. Bubalo.

U svom obraćanju citirao je i hadis “Ko će od mene uzeti ove riječi i postupati po njima ili podučiti drugoga koji će postupati po njima?” Ebu Hurejre, r.a., je rekao: Ja ću, Allahov Poslaniče! Uzeo me je za ruku i nabrojao pet stvari. Rekao je: Čuvaj Allahove zabrana, bit ćeš najbogobojazniji čovjek! Budi zadovoljan s onim što ti je Allah dao, bit ćeš najbogatiji čovjek! Čini dobročinstvo svome komšiji, bit ćeš dobar vjernik! Želi drugim ljudima ono što želiš i sebi, bit ćeš musliman! I ne smij se mnogo, jer, uistinu, pretjerano smijanje umrtvljuje srce”, ukazavši na njegove poruke.

– Savjeti koji su nam ovim hadisom poslani ostat će kao vodilja do kijametskog dana kako se treba ponašati bogobojazni musliman. Pouka jeste da su bogobojazni oni koji se čuvaju harama i uz to obavljaju ibadete revnosno i redovno – kazao je, između ostalog, u svom obraćanju Amer-ef. Bubalo.

Na mevludskom programu u Lukomiru, džematlije je poselamio i dobrodošlicu zaželio Halil-ef. Čomor.

U ime glavnog imama Medžlisa Konjic Refik-ef. Delića, džematlijama se obratio Ensar-ef. Zalihić, prenoseći selame glavnog imama i izrazivši zadovoljstvo da u okviru manifestacije Medžlisa Islamske zajednice Konjic “Dani tradicionalnih mevluda 2022” i u Lukomiru bude održan mevludski program.

Mevludski spjev učili su imami Medžlisa Islamske zajednice Konjic, imami i džematlije iz Lukomira i drugih bjelašničkih sela, a predavanje je održao dr. Samedin Kadić.

Dr. Kadić je u svom obraćanju, pored ostalog, podsjetio na tri važna događaja – jubileja: Hidžru od koje je prošlo 1400 godina po gregorijanskom kalendaru, 140 godina od osnivanja i kontinuiranog rada Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, te 30 godina nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

– Sva ta tri događaja potvrđuju muslimansko opredjeljenje za institucije – kazao je dr. Kadić.

Obrazložio je pouke i poruke te važnost koje ove činjenice nose u sebi. Šta znači Hidžra za muslimane, kolika je važnost organiziranja i postojanja Islamske zajednice te šta znači imati nezavisnu državu.

Mevludsku dovu proučio je Šefko-ef. Tinjak.

(Esad Bajić/Preporod.info)