RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Formirana mreža mladih IZ Bošnjaka u Njemačkoj
Vijesti iz džemata

Formirana mreža mladih IZ Bošnjaka u Njemačkoj

Wiesbaden, 30.10.2017.g. – Dana 27.10. i 28.10.2017.g. održan je dvodnevni seminar za omladinu Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj. Cilj ovoga susreta bio je osnivanje omladinske mreže na prostoru SR Njemačke.

Na samom početku seminara prisutnima se obratio sekretar IZBNj mr. Adem Hasanović, koji je svim prisutnim izrazio dobrodošlicu, te prenio  poruku muftije IZBNj Paše-ef. Fetića, koji nažalost nije bio u mogučnosti prisustvovati seminaru.

U prvom dijelu seminara riječ je dobio potpredsjednik Mešihata za dijalog i institucionalnu saradnju Zenahir Mraković. U svome obračanju ukazao je na važnost omladine u projektima Islamske zajednice posebno u projektima međureligijskog dijaloga i institucionalne saradnje.

Nakon toga, svoje predavanje na temu “Mladi s jasnom vizijom” održala je prof. Lejla Tutić.

IZBNj predstavljalo je posebno zadovoljstvo ugostiti Dr. Abdulgafar-ef. Velića pomočnika muftije sarajevskog za vjerske poslove i obrazovanje.

U svome obračanju predstavio je iskustva formiranja omladinske mreže sarajevakog muftijstva, te ukazao na odgovornost mladih bošnjaka i bošnjakinja u djelovanju Islamske zajednice. Na kraju prvog dana, prije večere i zajedničkog druženja, prisutnima se obratio i član Mešihata IZBNj za rad i edukaciju sa omladinom Ramiz-ef. Kazija.

Drugi dan seminara otvoren je predavanjem od strane dva predstavnika Rijaseta Islamske zajednice u BiH. Kao prvi riječ je dobio mr. Muhamed Jugo. U svome referatu, omladini je prikazao strukturu i ustrojstvo IZ u BiH. Kao druga nastupila je mr. Medina Mehmedović-Mulalić. Govoreči na temu “Ekstremizam i radikalizam – historijski kontekst. Zašto se mladi okreču radikalizmu i ideologijama?” uspjela je pridobiti pažnju svih slušaoca i podstaci ih na jako plodonosnu diskusiju.

U drugom panelu istoga dana, predavanje je imao mr. Ulrich Paffrath, doktorant na Goethe (Gete) univerzitetu u Frankfurtu na temu “(Etnička) diskriminacija i islamofobija”. Kao zadnji referent nastupio je novinar iz “Islamische Zeitung” (Islamske novine) na temu “Mediji i muslimani: Pozadina, tehnike i razvoj. S ćime se susrečemo i šta možemo učiniti?”.

U zadnjem dijelu je sa omladinom održan okrugli stol i radionica. Kao plod ovoga osnovana je mreža mladih Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj na čijem čelu se nalaze Amer Mehmedović (Witten) i Elma Toromanović (Koblenz).

Između svakog predavanja svi prisutni imali su priliku razgovarati s referentima ovoga seminara.

Moderator seminara bio je sekretar Mešihata mr. Adem Hasanović.

Izvor: Preporod