RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Foča: Svečano otvorena džamija u džematu Godijeno
Vijesti iz džemata

Foča: Svečano otvorena džamija u džematu Godijeno

U fočanskom džematu Godijeno je u prisustvu velikog broja zvanica, imama i vjernika svečano otvorena džamija.

Svečanosti su, između ostalih, prisustvovali i vjernicima se obratili izaslanik reisul-uleme Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, muftija goraždanski Remzija-ef. Pitić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Foča Miralem-ef. Hodžić, odbornik u Skupštini Opštine Foča Izet Spahić, te predsjednik Građevinskog odbora Osmo Babić, koji je i otvorio džamiju.

Muftija Fazlović je ovom prilikom ukazao na značaj zajedništva.

– Važno nam je da se okupljamo, da smo zajedno, da osjećamo svojim srcem, da potvrđujemo svojom odlučnošću naše zajedništvo. Džemat je simbol našeg zajedništva.

U svakom našem džematu je tako duboka i važna svijest, svijest našeg džematlije i na ovoj svijesti se sve temelji. Danas smo se ovdje okupili, da se osjetimo, svoji na svome, u slobodi, dragosti, ljepoti, s uspomenama, ljubavlju, privrženošću, pripadnošću – kazao je muftija Fazlović.

Između ostalog je kazao i kako je dolazak na skup kojim se obilježava i uzdiže veliko ljudsko djelo izgradnje džamije, častan čin.

– Džamije su Allahove kuće, naše duhovne kuće, naš hram, naše duhovno stanište, naš smiraj i sigurnost. Ništa nas nije, u najtežim vremenima, kada smo se popravljali i ispravljali, tako činilo snažnim, kao obnavljanje i izgradnja džamija. Ne smijemo smetati s uma koliko su džamije važne za muslimane, zato moramo hrliti, biti u akciji, biti u djelu. Džamija je uzvišeno mjesto, mjesto čistote i čistoće, mjesto duhovnosti, sklada i harmonije – kazao je danas muftija Fazlović.

Ključ džamije izaslaniku reisul-uleme Vahid-ef. Fazloviću uručili su Lejla Hodžić i Ibrahim Veiz.

Kako je kazao Miralem-ef. Hodžić, ovo je pretposljednja džamija u ruralnim dijelovima koju su otvorili, a 12. na području Medžlisa Foča.

– U našem Medžlisu dosta se pozitivnih stvari uradilo, ali preostaje nam još puno posla da Foči vratimo stari sjaj od prije 30 godina.

Želim da se zahvalim Građevinskom odboru za izgradnju džamije, na čelu s Osmom Babićem, koji je svih ovih godina naporno radio da bi danas rezultate tog truda svi vidjeli. Hvala mom Organizacionom odboru koji je u proteklih mjesec dana aktivno radio na završetku radova oko džamije i organizaciji dašanje svečanosti. Hvala svima koji su na bilo koji način pomogli da se ponovo izgradi ova prelijepa džamija, a posebno našoj dijaspori koja pomaže svaku našu aktivnost. Hvala mojim imamima koji daju svoj maksimum da se neometano odvija vjerski život na ovim prostorima – kazao je glavni imam Hodžić, uz zahvale i hajr dove i svim prisutnim na današnjoj svečanosti u Foči.

Prigodan program je izveo Hor Muftijstva goraždanskog.

Podsjećamo, u fočanskom naselju Jeleč jučer je otvoreno i spomen-obilježje sa imenima 225 šehida tog kraja.

Izvor: Preporod.info