Home » Džemat Višnjevo – Travnik
Džemati u BiH

Džemat Višnjevo – Travnik

Džematu Višnjevo pripadaju zaseoci: Donje Bare, Gornje Bare, Kranje Višnjevo i Potok. Džemat Višnjevo ima 220 domaćinstava. Nalazi se u podnožju planine Vlašić, na desnoj obali rijeke Bile. U Višnjevu je izgrađen mesdžid 1937. godine, koji su komunističke vlasti pretvorile u školu 1946. godine. U Višnjevu se teravih-namaz obavljao po privatnim kućama, a džematlije Višnjeva džuma-namaz obavlali su u džematu Dub. Ideja o izgradnji džamije rađa se 1970. godine i ona je realizirana i 04. juna 1971. godine svečano otvorena nova džamija. Džamija je izgrađena na zemljištu gdje je bio sagrađen mesdžid. Višnjevo kao džemat funkcionira od 1971. godine, tj. od izgradnje džamije.

MOJ DŽEMAT:   Džemat Sovići - Jablanica
Dosadašnji imami, hatibi i muallimi u džematu bili su: Abdulah-ef. Talić, Emin-ef. Karić,Hamza-ef. Karić, Džemal-ef. Halilović, Ševal–ef. Delić i Ibrahim-ef. Karić. U džematu Višnjevo rođen je akademik Enes Karić.

Džemat Višnjevo ima i dva mesdžida, jedan u zaseoku Kranje Višnjevo, a jedan u zaseoku Potok. Džemat Višnjevo ima imamsku kuću, dvije gasulhane, tri mezarja i nekoliko njiva. U džamiji se klanjaju svi dnevni namazi i džuma-namaz. Mektepska nastava izvodi se četiri dana u sedmici.

Izvor: Miztravnik.com