RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Džemat Špionica – Srebrenik
Džemati u BiH

Džemat Špionica – Srebrenik

Digital Camera
Džemat Špionica nalazi se 7km sjeverozapadno od Srebrenika, s desne strane magistralnog pita Srebrenik – Orašje, i ima oko 350 domaćinstava.

U džematu se nalaze dvije džamije, stara i nova. Stara je džamija sagrađena 1850. godine, pokrivena je crijepom na četiri vode i ima drvenu munaru opšivenu pocinčanim limom.

Locirana je u središnjem dijelu naselja, a u haremu džamije nalazi se staro mezarje, u kojem se još vrši ukop mjesštana. Džamija je na popisu Komisije za ošuvanje nacionalnih spomenika kulture u BiH. Nova džamija, koja se nalazi s lijeve strane na ulazu u džemat, sagrađena je 1998. godine. Svojom unikatnom izvedbom i džamija i njezina munara predstavljaju pravu arhitektonsku vrijednost.

U kompleksu džamije nalazi se mektepska učionica, abdesthana i gasulhana. U neposrednoj blizini džamije izgrađena je imamska kuća.

Imami u ovom džematu bili su: Nezir ef. Jahić, Zaim ef. Huskanović, Nezir ef. Zlatić, Sifet ef. Jahić, Ismet ef. Mustabašić i Refik ef. Hodžić, sadašnji imam. U džematu Špionica rođen je dr. Orhan Bajraktarević profesor na FIN-u u Sarajevu. Vakufsku imovinu džemata, osim navedena džamija i imamska kuća, čine jedan poslovni prostor i jedna parcela obradivog zemljišta.

Najistaknutiji vakifi u džematu jesu: Osman Bajraktarević i Džemo Hasić. Interesantno je napomenuti da arheolozi bilježe da je Špionica bila naseljeno mjesto još u neolitsko doba i da tragovi života u ovom mjestu postoje iz bronzanog doba.

Špionica se kao naselje spominje daleke 1533. godine.

Izvor: medzlisizsrebrenik.com