RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Džemat Ravne – Kladanj
Džemati u BiH

Džemat Ravne – Kladanj

Džemat Ravne nalazi se 6 km istočno od Kladnja, na regionalnom putu Kladanj – Vlasenica. Pripadaju mu zaseoci: Ravne, Starić, Turalići, Imamovići i Prijevor – Gaz­dići. Džemat ima oko 270 domaćinstava. Prva džamija u ovom džematu izgrađena je 1972. godine na mjestu gdje se ranije nalazio stari mekteb. U vrijeme posljed­nje agresije na Bosnu i Hercegovinu, gra­natiranjem srpske vojske džamija je bila teže oštećena. Sanirana je 1996, a teme­ljito obnovljena 2006. godine. Pokrivena je crvenim crijepom na četiri vode, a uz džamiju je izgrađena visoka bijela muna­ra. Džamija je locirana na lijepom i pristupačnom mjestu i ima ši­roko dvorište ograđeno ukrasnom kamenom ogradom.

Imami u ovom džematu bili su: Refik ef. Hodžić, Enes ef. Hodžić, Besim ef. Omero­vić, Almir ef. Selimović i Almedin ef. Ome­rović, sadašnji imam.

Vakufsku imovinu džemata, osim navede­ne džamije, čine po jedan mesdžid u za­seocima Starić i Turalići, tri gasulhane, tri mjesna mezarja i osam parcela vakufskog zemljišta. Zemljišne nekretnine uvakufi­li su: Refik ef. Hodžić — Kurtina njiva i Li­jevine, Hrustem Begić — Podhumak, Aljo Beširović — Podhumak, Ejub Begić — Stare Ravne, Ramiz Begić — Brda i Ibro Ahmećanović — Luka. Nije poznato ko je uvakufio parcele zvane Careva bašča I i Careva ba­šča II, kao ni parcelu na kojoj je izgrađena džamija.

U džamiji se redovno obavljaju džuma-­namaz, teravih-namaz, bajram-namazi, a povremeno i ostali dnevni namazi. Bešva­kat se obavlja samo u vrijeme ramazana. Mektepska nastava održava se dva dana sedmično, subotom i nedjeljom u mek­tebu Ravne, i po jedan dan u mektebima Starić i Turalići.

Izvor: medzliskladanj.ba