RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Džemat Rašljeva – Gračanica
Džemati u BiH

Džemat Rašljeva – Gračanica

Džemat Rašljeva je starosjedilački džemat koji se nalazi jugoistočno od  i ne postoje podaci o tome koje godine je počeo funkcionisati kao samostalan džemat.

Ono što se pouzdano zna jeste da su vjerski obredi, prije izgradnje postojeće džamije, obavljani u mesdžidima, koji su stariji od stotinu godina. Jedan od njih, mada u ruševnom stanju, postoji i danas.

Postojeća džamija je izgrađena 1934-35. godine. Renovirana je dva puta. Značajnije 1972. godine i 2008. godine unutrašnjost džamije. Sa unutrašnjim renoviranjem  džamije, vodilo se računa da se sačuva njena autentičnost i postojeće stanje. Ova džamija je jedna od rijetkih, na prostoru Medžlisa Islamske zajednice Gračanica, od preživjelih starih džamija ovog tipa.

U nekoliko navrata se razmišljalo i raspravljalo o izgradnji nove džamije po ugledu na ostale džemate ali još ništa nije konkretno urađeno. U samom startu se pojavio problem gdje graditi džamiju. Problem je i kako isfinansirati gradnju.

Džemat Rašljeva je jedan od manjih džemata Medžlisa IZ-e Gračanica i broji 220 domaćinstava. Problem je i što se vrši stalni odliv stanovništva. Rašljevljana ima svugdje a, izgleda najmanje u Rašljevi. Inače, Rašljeva je kao mjesna zajednica, riješila neka značajna pitanja a posebno pitanje saobraćajne povezanosti. Nadat je se,  da će imati snage da i kao džemat u što kraćem roku riješe postojeće probleme i da džemat Rašljev neće biti tek prolazna stanica za mnoge imame što pokazuje podugačak spisak onih što službovaše u ovom džematu: Nurija ef. Moranjkić, Jašar ef. Jašarević, Mustafa ef. Hadžiaganović, Mursal ef. Zahirović, Omer ef. Spahić (Da ne bi bilo zabune, ne radi se o Omer ef. Spahiću iz Piskavice koji je službovao u džematu Lipa. Riječ je o jednom starom imam iz Zeljine), Ibrahim ef. Okić, Zihnija ef. Mehinbašić, Bajro ef. Smailović.

Danas, u Rašljevi, posao imama obavlja Ibrahim ef. Hadžiomerović. Mlad imam i mještanin, sa kojim se poprilično toga uredilo u džematu.

Izvor: mizgracanica.ba

Vijesti iz Bosne i hercegovine