RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Džemat Rajševa – Teslić
Džemati u BiH

Džemat Rajševa – Teslić

Džemat Rajševa postoji od davnina. Nema pisanih podataka od kada postoji Džemat Rajševa, ali po pričama starih Džematlija ovaj Džemat je spadao među najstarije Džemate na prijeratnoj dobojskoj regiji.

Spominje se da je Rajševa starija od grada Tešnja, ali ovi podaci nisu u pisanoj formi, nego pripovijedanja koja se prenose s koljena na koljeno. Rajševa, kao selo, nalazi se na 17-om kilometru puta od Teslića prema Blatnici.

Leži na obalama rijeke Usore, s tim što na lijevoj obali egzistira stanovništvo katoličke vjeroispovijesti, a na desnoj obali je matično stanovništvo islamske vjeroispovijesti.

Prva Džamija za koju postoje pisani podaci u gruntovnom uredu Teslića je stara Galiješevića – drvena  Džamija. Ta Džamija je imala drvenu munaru i izgrađena je oko 1890. godine. 1967. godine izvršena je rekonstrukcija Galiješevića Džamije i tada je umjesto dotadašnje drvene, napravljena betonska munara. U prethodnom ratu ta Džamija je srušena do temelja.

Pored Džamije je postojao i stari mejtef koji je takođe devastiran u prethodnom ratu. Džematlije Rajševe je tada agresor protjerao sa njihovih ognjišta. Povratak u Rajševu je počeo u periodu 2000 – 2001. godine. Kuće su obnovljene sredstvima humanitarnih organizacija. Početak obnove devastiranog mejtefa počinje 2003. godine.

Izgradnja Džamije počinje u februaru 2004. godine, a završena je u septembru 2005. godine. Otvorenje novoizgrađene Džamije je bilo 5. avgusta 2006. godine. Sadašnji Džemat broji oko sto domaćinstava domicijelnog stanovništva, a članarinu plaća i oko pedeset porodica iz dijaspore. Džemat Rajševa sada posjeduje novu Džamiju, mejtef sa imamskim stanom, kao i savremeno opremljenu gasulhanu.

U blizini Džamije izgrađeno je i šehidsko obilježje sa česmama i spomen–pločom sa imenima šehida i civilnih žrtava iz prethodnog rata.

Izvor: miz-teslic.ba

Vijesti iz Bosne i hercegovine