RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Džemat Ostrožac – Jablanica
Džemati u BiH

Džemat Ostrožac – Jablanica

Sulejman-begova džamija u Ostrošcu – Ostrožac je željeznička stanica na pruzi i magistrali Srajevo- Mostar, između Čalebića i Jablanice. Postojala su tri Ostrošca. Prvi se nalazio u strani iznad ceste i nedaleko do lijeve obale Neretve, gdje su do 1954. godine živjeli Delalići.

Kada je 1. augusta 1891. godine provedena željeznička pruga od Metkovića do Sarajeva i uspostavljen saobraćaj na ovoj relaciji, počela su se na desnoj obali Neretve, oko mjesta gdje se u nju ulijeva Neretvica i dalje oko stanice, naseljavati neke porodice iz susjednih sela. Do ove godine ovaj je dio bio nenaseljen i zvao se Drnopolje, a od tada se počeo zvati Ostrožac. Za razliku od ovog prvi su počeli nazivati Stari ili Donji Ostrožac.

Kada je 1954. godine sagrađena brana na Neretvi oba ova Ostrošca su potopljena i došla u bazen akumulacije Jablaničkog jezera. Stanovnici koji su do 1954. godine u ova dva naselja živjeli raselili su se u razna mjesta Bosne i Hercegovine, a mali broj njih naselilo se u strani iznad jezera, gdje su osnovali novo naselje Ostrožac.

Čudna je bila sudbina ovog mjesta, jer je ono za nepunih 65 godina promjenilo tri lokacije.

Uz staru cestu nedaleko od lijeve obale Neretve i Starog Ostrošca , nalazila se do 1954. godine džamija s kamenom munarom visokom oko 15metara. Ne zna se kada je sagrađena a priča se da je zadudžbina nekog Suljeman-bega, o kome nemamo nikakvih padataka.

Bila je građena od stećaka, lomljenog kamena i pokrivena četverostrešnim krovom pod pločom, kasnije crijepom. Pričaju da je bila bez munare i da je neki Zerem iz Glodnice podigao uz nju munaru oko 1890. godine.

U ogradi oko harema džamije bila su uzidana 22 stećka.

Ovoj džamiji su gravitirala sela: Glodnica, Mrakovo, Ribići, Rodići, Šabančići i Žuglići. Džamija je srušena 1954. godine i kamen od njene munare je prenesen u Seonicu i uzidan u munaru koja je 1961. godine uz ovu džamiju sagrađena.

Imamsku i mualimsku dužnost u ovom mjestu vršili su vršili su sljedeći. Hasan ef. Zahirović, Mustafa ef. Zahić, Ali ef. Ljubunčić i Mehmed ef. Imamović, Semin ef. Lepara.

Od avgusta 2015. godine imam ovog džemata je Muhamed ef. Burić.

Izvor: medzlis-jablanica.ba