Home » Džemat Ostrožac – Jablanica
Džemati u BiH

Džemat Ostrožac – Jablanica

Sulejman-begova džamija u Ostrošcu – Ostrožac je željeznička stanica na pruzi i magistrali Srajevo- Mostar, između Čalebića i Jablanice. Postojala su tri Ostrošca. Prvi se nalazio u strani iznad ceste i nedaleko do lijeve obale Neretve, gdje su do 1954. godine živjeli Delalići.

Kada je 1. augusta 1891. godine provedena željeznička pruga od Metkovića do Sarajeva i uspostavljen saobraćaj na ovoj relaciji, počela su se na desnoj obali Neretve, oko mjesta gdje se u nju ulijeva Neretvica i dalje oko stanice, naseljavati neke porodice iz susjednih sela. Do ove godine ovaj je dio bio nenaseljen i zvao se Drnopolje, a od tada se počeo zvati Ostrožac. Za razliku od ovog prvi su počeli nazivati Stari ili Donji Ostrožac.

Kada je 1954. godine sagrađena brana na Neretvi oba ova Ostrošca su potopljena i došla u bazen akumulacije Jablaničkog jezera. Stanovnici koji su do 1954. godine u ova dva naselja živjeli raselili su se u razna mjesta Bosne i Hercegovine, a mali broj njih naselilo se u strani iznad jezera, gdje su osnovali novo naselje Ostrožac.

Čudna je bila sudbina ovog mjesta, jer je ono za nepunih 65 godina promjenilo tri lokacije.

MOJ DŽEMAT:   Džemat Konatur - Travnik

Uz staru cestu nedaleko od lijeve obale Neretve i Starog Ostrošca , nalazila se do 1954. godine džamija s kamenom munarom visokom oko 15metara. Ne zna se kada je sagrađena a priča se da je zadudžbina nekog Suljeman-bega, o kome nemamo nikakvih padataka.

Bila je građena od stećaka, lomljenog kamena i pokrivena četverostrešnim krovom pod pločom, kasnije crijepom. Pričaju da je bila bez munare i da je neki Zerem iz Glodnice podigao uz nju munaru oko 1890. godine.

U ogradi oko harema džamije bila su uzidana 22 stećka.

Ovoj džamiji su gravitirala sela: Glodnica, Mrakovo, Ribići, Rodići, Šabančići i Žuglići. Džamija je srušena 1954. godine i kamen od njene munare je prenesen u Seonicu i uzidan u munaru koja je 1961. godine uz ovu džamiju sagrađena.

Imamsku i mualimsku dužnost u ovom mjestu vršili su vršili su sljedeći. Hasan ef. Zahirović, Mustafa ef. Zahić, Ali ef. Ljubunčić i Mehmed ef. Imamović, Semin ef. Lepara.

Od avgusta 2015. godine imam ovog džemata je Muhamed ef. Burić.

Izvor: medzlis-jablanica.ba