RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Džemat Noćajevići – Kladanj
Džemati u BiH

Džemat Noćajevići – Kladanj

Džemat Noćajevići nalazi se 19 km sjeverno od Kladnja, s lijeve strane magistralnog puta Tuzla – Sarajevo.

Regionalni put za Noćajeviće, u dužini od 3 km, odvaja se od magistralnog puta u mjestu Stupari. Pripadaju mu zaseoci Noćajevići, Krivajevići i Rujići. Džemat ima oko 300 domaćinstava. Noćajevići su jedan od najstarijih džemata na ovom prostoru i nekoliko sadašnjih džemata nastalo je izdvajanjem iz ovog džemata.

Prva džamija u ovom džematu izgrađena je krajem 18. stoljeća. Uz povremene popravke džamija se u kontinuitetu održala sve do danas. Pokrivena je crvenim crijepom na četiri vode i ima drvenu munaru podignutu s krova džamije, ali nije više u funkciji. Nova džamija u ovom džematu je izgrađena i u njoj se trenutno vodi aktivan vjerski život. Nova džamija ima pravougaonu osnovu, a pokrivena je jednom velikom i trima malim zelenim kupolama. Ulazni je trijem, također, pokriven zelenom kupolom. Uz džamiju je podignuta munara s jednom šerefom. Džamija je svečano otvorena 25. jula 2010. godine.

Imami u ovom džematu bili su: Ibrahim ef. Hodžić, Ahmet ef. Hodžić, Alija ef. Smajić, Mumin ef. Zeho, Refik ef. Hodžić, Huso ef. Đogić, Adem ef. Tulumović, Ševal ef. Kadrić, Midhat ef. Mumić, Ibrahim ef. Halilović, Abdurahman ef. Abdurahmanović, Muhid ef. Avdić, Sanel ef. Hodžić i Ilham ef. Mrahorović, sadašnji imam.

Kao dio vakufske imovine, osim stare i nove džamije, u zaseoku Noćajevići nalazi se imamska kuća s mektepskom učionicom u prizemlju, gasulhana, mjesno mezarje i oko 150 dunuma vakufske zemlje. U zaseocima Rujići i Krivajevići nalazi se po jedan novoizgrađeni mekteb. Među vakifima džemata posebno se ističe Ajkuna (Sajtarić) Hodžić, koja je uvakufila oko 150 dunuma zemljišnih nekretnina.

U džamiji se redovno obavlja bešvakat i ostali propisani namazi, a mektepska nastava se održava u sva tri zaseoka subotom i nedjeljom.

Izvor: medzliskladanj.ba