RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Džemat Magribija – Sarajevo
Džemati u BiH

Džemat Magribija – Sarajevo

Džamija je locirana na Marindvoru u zapadnoj periferiji grada, u blizini bolnice Abdulah Nakaš. Ovu džamiju je dao sagraditi šejh Magribija koji je došao u Sarajevo sa Isa-begom, osnivačem Sarajeva.

Džamija u današnjem obliku mogla je nastati između 1538-1565. godine. Agresijom na BiH od nje su ostali samo zidovi. Jedan dio džamije renovirna je 1993 a drugi  zajedno sa munarom1997. godine.  Krov i fasada 2005. Enterijer je uređen 2005. godine

Imami ove džamije su bili: Kasim ef. Hadžić, Mustafa ef. Spahić, Ferid ef Dautović, Ismet ef. Šljivo,a sadašnji imam je Ifet ef. Buljubašić.

U džematu se svojim radom posebno istaknuo Kasim ef. Hadžić. U džamiji se obavlja svih pet vakata namaza, dzuma, bajrami i uče djeca.

Na ulazu džamije nalazi se natpis na kome piše:Džamija je nazvana prema Šeh Magribiji njezinom utemeljitelju. Prema predaji Šeh Magribija je došao sa Isa-begom utemeljiteljem grada i prvim sarajevskim namjesnikom i tu je sagradio džamiju.

Prvobitna džamija je izgorjela u požaru 1459. godine, a obnovljena je 1766. godine, a njezin današnji izgled i sve bojane dekoracije potječu iz te godine. Magribija džamija pripad tipu jednospratnih džamija sa četvorovodnim krovom i kamenom munarom. Osnova džamije je pravokutnog oblika vanjskih dimenzija (bez trijema) 13,80×11,30. Središnji prostor džamije je prekriven drvenim bačvastim svodom koji je kasetiran bojenim dašćicama na kojima su oblikovani stilizirani biljni motivi. Džamija je oštečena u ratu 1992. godine. Munara džamije je srušena do postamenta, a ostali dijelovi objekta su bili znatno oštečeni. Rekonstrukcija munare je izvršena 2000. godine, a 2004. izvršena je sanacija rekonstrukcija i restauracija krova i trijema Magribije džamije.

Komisija / Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika donijela je odluku kojom se historijski spomenik Magribija džamija u Sarajevu proglašava nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Izvor: medzlis-sa