RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Džemat Kosova – Maglaj
Džemati u BiH

Džemat Kosova – Maglaj

Džema'at Kosova prostire se na površini od 9,5 km. Geografski džema'at je smješten u dolini rijeke Bosne i prvi puta se spominje u pisanom dokumentu od 1640 godine. Džema'at je prema usmenim predanjima i kazivanjima dobio ime Kosova nakon kosovske bitke, kao što je pisano u listu ”Front slobode” iz Tuzle početkom pedesetih godina.

A prema kazivanjima i predanju Valija ovoga kraja u vrijeme turske vladavine bio je zadužen da vodi vojnike na Kosovo, te je nakon pobjede, po povratku ovo mjesto dobilo naziv Kosova. Još u vrijeme Osmanskog carstva kroz Kosovu su vodili važni putevi, kao što je tadašnja kaldrma Karuše – Perkovići. Dolaskom Austrougarske odmah 1878. godine prosječena je makadamska cesta Brod – Zenica – Sarajevo. Prvobitno sjedište i centar džema'ata je bio gornji dio Kosove, podno Trebačkog brda.

Naseljevanje u Donju Kosovu, počelo je prije 130 godine . Prije drugog svjetskog rata u Donjoj Kosovi je bilo samo 7 kuća, a nakon završetka istog rata džema'at je brojao ukupno 120 kuća. Za vrijeme Kraljevine Jugoslavije Kosova je pripadala srezu Maglaj, opština Trbuk, a potom srezu Tešanj, da bi maja 1952. godine na zahtjev mjesštana Kosove ponovo pripala srezu Maglaj.

Značajni događaji u džema'atu

1. 1967. godine džema'at je posjetio poznati alim Husejn ef. Đozo, i nakon džume namaza se obratio džema'atlijama,

2. 1969. godine održana svečanost povodom obnavljanja stare džamije i izgradnje minareta u Gornjoj Kosovi, a svečanosti su prisustvovali najviši predstavnici Starješinstva IZ-ce u Bosni i Hercegovini,

3. 2002. godine završena je gradnja nove džamije u Donjoj Kosovi, a svečano otvaranje džamije održano je u subotu: 15. Džumade-l-uhra, 1423. H.g. / 24. Augusta 2002. godine. Svečanom otvaranju prisustvovali su: zamjenik Reisu-l-uleme h.hfz. Ismet ef. Spahić, muftija zenički mr. ejub ef. Dautović, glavni imama Medžlisa Maglaj h. Izudin ef. Kruško, brojni imami opolitički prvaci, javni i kulturni radnici, te nekoliko hiljada vjernika.

Izvor: medzlismaglaj.ba