RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Džemat Kamenica – Teslić
Džemati u BiH

Džemat Kamenica – Teslić

Džemat Kamenica nalazi se 13 km jugoistočno od grada Teslića uz rijeku Usoru. Trenutno broji oko 1300 Džematlija koji su se vratili u svoje obnovljene domove, a na povratak čeka još oko 50 Džematlija. Razlog je nedostatak donacija za obnovu njihovih porodičnih kuća.

Od prijeratnih 347 stambenih objekata do sada je obnovljeno oko 330 objekata. Što se tiče vjerskih objekata, prije rata je bila Džamija, tri mesdžida u tri zaseoka (Trzan, Dizelovići i Selmani) i imamski stan. Obnovljena su tri mesdžida i služe svojoj svrsi, a trenutno je u izgradnji nova Džamija koja se nalazi na novoj lokaciji (nedaleko od stare). Da bi izgradnja Džamije bila potpuna potrebno je još dosta toga da se uradi, što podrazumijeva i dodatna ulaganja. Kada su u pitanju unutrašnji radovi na Džamiji, potrebno je opremiti učionicu,  biblioteku i kutak za omladinu. Od vanjskih radova, ostala je još ograda oko Džamije i imamska kuća.

Od ukupno 150 učenika iz Kamenice koji pohađaju Osnovnu školu u P.Š. Kamenica, svi prisustvuju časovima islamske vjeronauke koja je organizovana u postojećoj O.Š. Od spomenutih učenika gotovo svi pohađaju i mektebsku nastavu. Prije rata Osnovna škola (područna) je egzistirala u Kamenici, ali na udaljenoj lokacij, poznatoj kao ”Jenkovača”   U toku ovog povratka Džematlija, počelo se i sa izgradnjom osnovne škole, ali na novoj lokaciju, u samom centru sela.

Škola je otvorena 2001. godine i trenutno nastavu pohađa oko 170 učenika iz Kamenice, Rajševe i Slatine. Škola je od samog početka multinacionalna, te su i nastavnici i učenici pripadnici sva tri konstitutivna naroda. Nastava se izvodi po kombinovanom NPiP, tj., islamska vjeronauka, bosanski jezik, priroda i društvo, historija i geografija se izvode po NPiP iz Federacije BiH.

 

Spomen česma šehidima

 

Rekonstruisana je vodovodna, elektro i telefonska mreža. Takođe, obnovljen je i Dom kulture, koji je namijenjen omladini, a koristi se i kao fiskulturna sala u sklopu škole.

U protekloj mektebskoj godini po prvi put imali smo zvanično učenike koji su proučili svoju prvu Hatmu i polaznike koji su naučili Jasini-šerif napamet, kod muallima Džemail ef. Hodžić.

Izvor: miz-teslic.ba