RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Džemat Jablanica 2 (Čaršijska džamija) – Jablanica
Džemati u BiH

Džemat Jablanica 2 (Čaršijska džamija) – Jablanica

Džemat Jablanica 2 ili džemat Čaršijske džamije se nalazi u strogom centru grada Jablanice.

Prvi tragovi za gradnju džamije se vezuju za 25.09.2005. god. kada je položen kamen temeljac za izgradnju „Čaršijske džamije“ u Jablanici, čime je zvanično otpočeta gradnja pomenute gradske džamije. Od mjeseca ramazana 2006. godine, u suterenu džamije, počelo  se sa obavljanjem vjerskih aktivnosti: dnevni namazi, džume , teravih namazi, bajrami i dr. Džamija je izgrađena uz magistralni put M-17 Sarajevo – Mostar. U gradnji džamije su učestvovali privrednici Jablanice, lokalna zajednica – općina Jablanica, građani, bosansko-hercegovačka dijaspora te donatori iz Turske kao i drugih zemalja. Džamija je zvanično otvorena 31.08.2013. godine uz veliki broj posjetilaca i zvaničnika iz naše zemlje, kao i iz inostranstva. Po svojim gabaritima, ali i funkcionalnosti, jedna je od najvećih i najprostranijih džamija u Hercegovini.

Pored vjerskih aktivnosti, džamijski multifunkcionalan prostor koristi se i za mnoge druge aktivnosti, a najistaknutiji rad je škola Islama kao i redovno okupljanje omladine gdje kroz sekciju Omladinskog Kruga Medžlisa islamske zajednice Jablanice djeluje.

Džemat Jablanica 2 je džemat prve kategorije. Imami u ovom džematu su bili h. Suljo ef. Cikotić od 2005.g do 2014.g. Trenutni imam Čaršijske džamije je ujedno i glavni imam Medžlisa islamske zajednice Jablanica h. Ekrem ef. Hodžić.

Izvor: Medzlis-Jablanica