RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Džemat Hrustovo – Sanski Most
Džemati u BiH

Džemat Hrustovo – Sanski Most

Džemat Hrustovo, kojem pripadaju još i zaseoci Kukavice, Merdanovići, Seferovići, Handanovići, Eminići, Stanica, Kljajići, Begići i Kenjari, smješten je na lijevoj obali rijeka Sanice i Sane, 18-20 kilometara jugoistočno od Sanskog Mosta, a u pravcu Ključa i Gornje Sanice.

Do agresije na BiH, ovaj džemat je brojao oko 200 domaćinstava, koja su, 31. maja 1992. godine, protjerana (125 osoba je ubijeno, među kojima i imam džemata Ale ef. Behar, rodom iz Kamička) a njihova imovina, zajedno sa džamijom, u potpunosti popaljena i porušena.

Danas džemat broji 180 domaćinstava – finansijskih članova, od kojih preko 50% boravi u stranim zemljama.

Džemat posjeduje potkupolnu džamiju koja je prvi put sagrađena 1920. god. u zaseoku Seferovići, a potom, 1935. god., izmještena u zaseok Kukavice, na ljepšu lokaciju, da bi, u Drugom svjatskom ratu, bila spaljena i do temelja porušena.

Godine 1960. je sagrađena i zvanično otvorena potpuno nova džamija, u istom zaseoku, oko 150 metara istočno od temelja njene prethodnice.

I ova džamija je, 31. maja 1992. god., zapaljena i srušena, da bi bila ponovo sagrađena i, 27. jula 2002. godine, zvanično otvorena pod imenom «Šehidija», u znak sjećanja na poginule šehide ovog džemata.

Izvor: medzlis.info