RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Džemat Gornje Hrustovo – Sanski Most
Džemati u BiH

Džemat Gornje Hrustovo – Sanski Most

Džemat Gornje Hrustovo, kojem pripadaju i zaseoci Kerani, Jezerci, Bašići i Jelečevići, smješten je na putnoj komunikaciji Sanski Most-Ključ, 15-16 kilometara jugoistočno od od S. Mosta.

Do agresije na BiH džemat je brojao oko 200 domaćinstava, dok je sada taj broj smanjen na oko 175 domaćinstava. Džemat ima džamiju koja je prvi put sagrađena 1956. godine, da bi je agresori na BiH porušili u augusta 1992. godine. Obnova džamije je trajala od 1999. do 2006. godine, kada je, 22. jula, i zvanično otvorena. Stalnu imamsku službu u džematu obavljali su slijedeći imami: Husein ef. Bender, Zijad ef. Subašić, Ekrem ef. Salčinović, Mirsad ef. Mujadžić, Muhamed ef. Pašalić, Te Amir ef. Jusić aktuelni imam ovog džemata.

Pored obnovljene džamije u kojoj su, između ostalog, smješteni mekteb i gasulhana, džemat posjeduje još i imamsku kuću i petera mezarja, od kojih i jedno šehidsko. Među vakife džemata ubrajaju se: Hasan i Derviš keranović te Huso Bašić, koji su uvakufili zemljište za mezarje u Keranovićima (ukupno oko tri dunuma), Dude Bašić, zemljište za mezarje u Mešićima-Jelečevićima (oko dva dunuma), te nazif Keranović, koji je uvakufio zemljište za imamsku kuću.

U džamiji se klanja svih pet dnevnih namaza, džuma, teravija i bajrami, dok se mektebska nastava izvodi dva puta sedmično, subotom i nedjeljom, po četiri nastavna sata.

Svake godine, drugog dana ramazanskog bajrama, MIZ i Općina Sanski Most organiziraju tradicionalno pohođenje šehidskog mezarja u ovom džematu.

Izvor: medzlis.info