RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Džemat Bare – Srebrenik
Džemati u BiH

Džemat Bare – Srebrenik

Džemat Bare
Džemat Bare

Džemat Bare prigradski je džemat. Nalazi se na zapadnoj strani Srebrenika, pored magistralnog  puta Srebrenik – Gračanica, i ima oko 390 domaćinstava. Formiran je 2000. godine izdvajanjem iz džemata Rapatnica.Kako se radi o novoformiranom džematu, ovo je i prva džamija sagrađena u ovom naselju. Njezina je gradnja trajala od 2000. do 2006. godine.

Svečano je otvorena 19. augusta 2006. godine. U kompleksu džamije, osim prostora za obavljanje namaza, nalaze se mektepska učionica, gasulhana i dva poslovna prostora. Uz veoma lijepu i moderno projektovanu potkupolnu džamiju, izgrađena je visoka bijela munara s dvjema šerefama.

Džamija je do sada imala dva imama. Prvi imam ove džamije bio se Sifet ef. Jahić, a zamijenio ga je sadašnji imam Muhamed ef. Bašić.Najistaknutiji vakifi u ovom džematu jesu hadži Hazim i Avdo Ferizović, koji su uvakufili po 500m² zemlje za gradnju džamije, te Nail Duranović, koji je osigurao kompletnu stolariju za džamiju.

U džamiji se obavljaju svi dnevni i propisani namazi, a mektepska nastava se održava dva dana u sedmici, subotom i nedjeljom.

Izvor: islammaps