RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Džamija Rogo – Zade u Sarajevu jedna je od najmanjih džamija u regionu
Džemati u BiH

Džamija Rogo – Zade u Sarajevu jedna je od najmanjih džamija u regionu

Sarajevska džamija neobičnog imena Rogo Zade izgrađena je 1660. godine prema natpisu na vratima džamije i njezina sveukupna površina iznosi malo više od  50 m².

Ovo je najmanja džamija u regionu i Europi, ali i jedna od najmanjih na svijetu. Izgrađena je ispod sarajevskog naselja Sedrenik, u ulici Rogina 1. Zapravo, džamija je restaurirana 1972. godine, a do tada je njezina površina bila još manja od trenutačne. Kako u sarajevskim obližnjim naseljima Sedrenik i Grlića brdo postoje brojne džamije, džamiju Rogo Zade posjećuje veoma mali broj vjernika i više je svojevrstan simbol grada.

U džamiji je smješteno i turbe (muslimansko groblje) sa tri mezara. Vjeruje se da su u njima pokopani mađarski muslimani, koji su na ove prostore došli prije 300 godina, bježeći od inkvizicije u tadašnjoj Mađarskoj. Legenda dalje kaže, da se dio mađarskih muslimana naselio u Sarajevo iznad Sumbul mahale i u blizini džamije, koju je izgradio Rogo Zade.

Vjeruje se, da su među doseljenicima iz Mađarske bile i tri bogate obitelji, koje su napustile Mađarsku ostavljajući sve svoje za sobom. Legenda kaže, da su neki članovi ovih obitelji pokopani upravo ispred džamije Rogo Zade, gdje im je narod kasnije izgradio turbe.

Uokolo džamije se nalazi i mezarje (muslmansko groblje) s 20tak nišana (spomenika). U jednom od mezara se nalaze i posmrtni ostaci poznatog bošnjačkog povijesničara Sidki Muvekita Hadžihuseinovića, autora čuvenog djela „Tarih-i-Bosna“, napisanog na turskom jeziku, a objavljenog pod naslovom „Povijest Bosne“ 1999. godine u Sarajevu.