RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Dr. Elias Tauber posjetio džemat u Phoenixu
Vijesti iz džemata

Dr. Elias Tauber posjetio džemat u Phoenixu

Proteklog vikenda u džematu Phoenix upriličena je posjeta dr. Eliasa Taubera, istaknutog bosanskog Jevreja. Dr. Tauber je tokom službene posjete Tucosnu, AZ izrazio želju da posjeti obližnji džemat i tom prilikom predstavi svoje naučne radove i knjige kao i dugogodišnje istraživanje o odnosim Jevreja i Bošnjaka u Bosni i Hercegovini. Za prisutne džematlije dr. Tauber je održao veoma interesantno predavanje o odnosima Bošnjaka i Jevreja u BiH zadnjih 500 godina te je tom prilikom iznio izuzetno interesantne priče o tome kako su Bošnjaci spašavali Jevreje tokom Osmanskog carstva a posebno tokom Drugog svjetskog rata. Potom se osvrnuo i na posljednji rat u BiH kada su Jevreji spašavali Bošnjake i pomagali im da izađu iz opkoljenog Sarajeva, što je kako je dr. Tauber naveo, naki način vraćanje duga Bošnjacima za ono što su oni uradili za jevrejski narod u Drugom svetskom ratu.

Dr. Tauber je također predstavio dvije knjige na pomenutu temu koje je poklonio za džematsku biblioteku, te pobliže upoznao sve prisutne o budućim prijektima na kojima radi a od kojih je naistaknutiji projekat obilježavanja 200 godina od pobune Bošnjaka protiv osmanske vlastele u Mostaru a radi zaštite jevrejskih prava, što je prva pobuna obićnih ljudi kako bi se zaštito jevrejski narod u historiji Jevreja.

Džemat Phoenix je zahvalna dr. Tauberu na želji da, pored toliko destinacija, odabere baš jedan Bonjački džemat, te da svoje slobodno vrijeme iskoristi za posjetu.

Izvor: Preporod