RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Deseta mektepska olimpijada okupila 750 polaznika mostarskih mekteba
Vijesti iz džemata

Deseta mektepska olimpijada okupila 750 polaznika mostarskih mekteba

Deseta Mektepska olimpijada Medžlisa IZ-e Mostar danas je na stadionu „Bjelopoljac“ u Potocima okupila preko 750-djece iz 24 mostarska mekteba.

Kao i prethodnih, polaznici mekteba su se i ove godine takmičili shodno starosnoj dobi, rodnoj vrsti u nekoliko sportskih i rekreativnih disciplina: mali nogomet, odbojka, stoni tenis, utrka na 50 m, utrka na 100 m, štafeta 4x 50 m, ekipno povlačenje konopca, utrka u džakovima, kombinovane igre. Za djecu mlađeg, predškolskog uzrasta na terenu su, uz stručni nadzor, bile postavljene trampoline i druge pomoćne rekreativne sprave.

Uvodne ašare, odlomak iz Kur'ana prije već je v.d. glavnog imama mr. Dino ef. Maksumić Olimpijadu proglasio otvorenom proučio je hafiz Abdulah Tabaković, dvanaestogišnji polaznik mekteba „Zalik“, koji je ovih dana uspješno proučio cijeli tekst Kur'ana napamet pred komisijom Rijaseta IZ-e u BiH.

„ Medžlis IZ-e već deset godina organizira olimpijadu zbog vas da se igrate, da se družite i sklapate nova prijateljstva. Mektepska olimpijada je i kulturna i vjerska i sportska i rekreativna radionica, jedna velika radionica i veliki program. Danas smo došli da se zabavljamo onako kako to rade muslimani, s punim poštivanjem vaših drugova, prijatelja, braće i sestara, da pokažemo da smo privrženi pravilima svoje vjere“, kazao je ef. Maksumić.

U izjavi za medije ef. Maksumić je istakao da je olimpijada svojevrsni brend Medžlis IZ-e Mostar kojeg su počeli slijediti i drugi medžlisi u procesu održavanja mektepske nastave. „Cilj olimpijade je da  djecu učimo i zdravim stilovima života, ali i da ih nagradimo za njihov redovan dolazak u mekteb. Olimpijada je prethodnih godina održavana na kraju nastavne godine, međutim ovogodišnju smo prolongirali zbog početka ramazana koji se poklopio sa krajem održavanja mektepske nastave“, pojasnio je ef. Maksumić.

On je izrazio zadovoljstvo da veliki broj djece i njihovih roditelja učestvuje i na ovaj način podržava rad mekteba.

Izvor: Preporod