RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Bratunac: Otvoren mesdžid i omladinski centar u Burnicama
Vijesti iz džemata

Bratunac: Otvoren mesdžid i omladinski centar u Burnicama

U naselju Burnice, džemata Pobuđe, na području Medžlisa IZ Bratunac, u subotu 23. septembra ove godine, upriličeno je svečano otvaranje mesdžida i omladinskog centra.

Objekat je vakufom Islamske zajednice proglasio muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović. Svečanosti otvaranja centra, uz muftiju Fazlovića, prisustvovali su glavni bratunački imam Elvir-ef. Hodžić i imami okolnih džemata, podpredsjednik RS-a Ramiz Salkić i predstavnici lokalne vlasti, direktor MFS EMMAUS Hamzalija Okanović, te brojni džematlije Pobuđa i drugih podrinjskih mjesta.

Donator za izgradnju ovog vakufskog objekta je Sharjah Charity International iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, a donacija je implementirana posredstvom MFS EMMAUS iz Doboj Istoka.

Ovaj višenamjenski objekat, u vrijednosti od oko 160.000 KM, izgrađen je na tri etaže: u prvoj je smješten klub za mlade i igraonica za djecu, na drugoj je mesdžid, a na trećoj prostor za odmor i prenoćište.

Na početku svečanosti prisutnima su se obratili predstavnici MIZ Bratunac, Elvir-ef. Hodžić, Admir-ef. Velić i Mersudin-ef. Majstorović, koji su se zahvalili donatorima. Upoznali su prisutne o toku gradnje objekta i ukazali na njegov značaj za sve mještane, a posebno omladinu koju čini oko osamdesetero djece i mladih koji će svakodnevno koristiti ove prostorije.

Ovom prilikom prisutnima se obratio i podpredsjednik RS Ramiz Salkić koji je istakao važnost ovog dijela Podrinja i ulogu Islamske zajednice u procesu povratka Bošnjaka na ova područja.

Tokom svoga obraćanja muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović ukazao je na snagu Bošnjaka Podrinja i njihovu višestoljetnu prisutnost na ovim prostorima. Podsjetio je i na konstantnu čovjekovu potrebu za ibadetom Allahu Uzvišenom i svakodnevnu brigu o sebi kroz obavljanje ključnih islamskih propisa. Naglašavajući važnost gradnje mesdžida i omladinskog centra za džematlije Burnica zahvalio se donatorima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

„Želim se zahvaliti donatorima, našim vakifima. Neka im Allah udijeli veliku nagradu za dobro djelo. Hvala i MFS EMMAUS-u, organizaciji koja ima ideje važne za ovo vrijeme, koja je poznata i na istoku i na zapadu i preko koje je u ovu zemlju došlo dosta dobra. Oni obavljaju, u ovom vremenu, ono što ne obavljaju drugi, njihova vrata su otvorena za sve ljude kojima je potrebna pomoć.“- istakao je, između ostalog, muftija tuzlanski.

Zajedničkim presijecanjem vrpce, koju su presjekli muftija Fazlović, podpredsjednik Salkić i direktor Okanović, objekat je svečano otvoren, a cjelokupan program završen je učenjem dove i klanjanjem podne namaza.

Izvor: Preporod