RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Banjalučka Arnaudija ponovo blista posebnim sjajem (FOTO GALERIJA)
Džemati u BiH Magazin

Banjalučka Arnaudija ponovo blista posebnim sjajem (FOTO GALERIJA)

Arnaudija je biser koji daje puninu i značaj, prikazuje i dokazuje ljepotu svih banjalučkih džamija koje su doživjele nemilu sudbinu, ali su ponovnim stasavanjem istaknule ono što duhovnost, kultura i civilizacija muslimana Bošnjaka, ali i ostalih građana Banjaluke, znači, kazao je glavni imam Medžlisa Banjaluka hafiz Muamer ef. Okanović, prenosi Anadolu Agency (AA).

Arnaudija džamija u Banjaluci srušena je 7. maja 1993. godine, isti dan kad je nestala i Ferhadija džamija. Njenom obnovom završava se proces obnove 16 porušenih banjalučkih džamija.

Ideja o obnovi Arnaudije iznesena je 2015. godine, krajem 2016. godine potpisan je Protokol o ponovnoj izgradnji ove banjalučke ljepotice, dok je naredne, 2017. godine, svečano položen kamen temeljac za izgradnju.

“Poslije samo nekoliko godina od polaganja kamena temeljca primjećujemo da ponovo sija svjetlom kojim je blistala i prije nego što je doživjela svoje rušenje. Ona će, zajedno s Ferhadijom, predstavljati jedan simbol vremena”, kazao je za Agenciju MINA hafiz Okanović.

Dodao je da je džamija rekonstruirana u autentičnom stilu, te da je “uložen poseban trud da svaki detalj dođe do svog izričaja, kako bi džamija bila isto ono što i prije rušenja – duhovni centar i stjecište Bogu pobožnih ljudi.”

“Sačuvani fragmenti od porušene džamije su tokom obnove ugrađeni. Kada uđemo, kako u ovu džamiju, tako i u Ferhadiju, primijetićemo upravo te sačuvane fragmente koji će biti naša kolektivna svijest i naša kolektivna memorija, koji će nam ukazivati na važnost očuvanja svih naših džamija i revnosnost u održavanju svega onog što džamija sa svojim simbolizmima nosi”, naglasio je hafiz Okanović.

 

On je podsjetio i na značaj koji je Arnaudija imala prije rušenja, ukazujući na njen značaj i danas.

 

“Ona je, pored duhovnog značaja, imala i stratešku vrijednost, s obzirom na to da je gradnjom džamije ovaj dio doživljavao svoju urbanizaciju. Tako i danas, Arnaudija ima svoju znamenitu, kako duhovnu, tako i svjetovnu simboliku. Duhovna simbolika, dakako, mnogo znači kako muslimanima, Bošnjacima koji žive na ovim prostorima, ali i širom domovine, tako i svim onim ljudima koji žeđaju za duhovnošću koja se može pronaći u džamijama. Zasigurno, objekat ovakve vrijednosti održava veliku važnost za ovaj grad i za sve njegove stanovnike, koji cijene kulturu, civilizaciju, i koji umiju primijetiti ono što je lijepo, korisno, za sve nas”, kazao je glavni banjalučki imam.

 

Dodao je da svi vjernici, kako Banjaluke, tako i šire, s nestrpljenjem očekuju otvorenje i prvi namaz u Arnaudiji.

“Nadamo se da će vjernici naredne godine biti u prilici da obave namaz u ovoj džamiji i da osjete smiraj i tu ljepotu, napajajući svoje duše. Vjerujemo da će je zijaretiti vjernici iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, kao što zijarete i Ferhadiju. Džamije u Banjaluci imaju svoje klanjače, svoje hizmećare, koji se trude da džamija ne bude usamljena. Na to smo posebno ponosni i nema sumnje da će i Arnaudija imati svoje hizmećare“, poručio je hafiz Muamer ef. Okanović.

AA