RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Austrija: Dostojanstveno sjećanje na genocid u Srebrenici
Vijesti iz džemata

Austrija: Dostojanstveno sjećanje na genocid u Srebrenici

U velikom amfiteatru Univerziteta u austrijskom gradu Klagenfurtu jučer je održana dostojanstvena manifestacija sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.
U velikom amfiteatru Univerziteta u austrijskom gradu Klagenfurtu jučer je održana dostojanstvena manifestacija sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.
U velikom amfiteatru Univerziteta u austrijskom gradu Klagenfurtu jučer je održana dostojanstvena manifestacija sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Pred mnogobrojnom publikom, Bošnjaka iz ovog dijela Austrije, bio je značajan broj Austrijanaca, ali i Turaka i Arapa.

Ovo je bila centralna manifestacija sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici za medžlis jugozapad Austrije.

Okupljenima je predstavljena izložba fotografija „Srebrenički put pakla“ i istoimena knjiga autora Ahmeta Bajrića Blicka. Manifestaciju je otvorio predsjednik Bošnjaka u Austriji, mr. Esad Memić, zatim su se obratili pozdravnim govorom, izaslanica guvernera pokrajine Koruška, dr. Judit Michael, i izaslanica gradonačelnice Kladenfurta, Ruth Feistritzer. Dalila Nekić, maturantica gimnazije u Klagenfurtu prezentirala je svoj  maturski rad o temi Srebrenica. Moderatori manifestacije bile su Samra Malić i Anisa Halilović. Knjigu i izložbu su prezentirali urednik Hazim Karić i autor Ahmet Bajrić Blicko. Posebna hvala za pomoc u organizaciji manifestacije Jusufu Elschami.

Na panel diskusiji koja je ovim povodom upriličena govorili su: Munira Subašić, predsjednicaa Udruženja „Pokret enklava Srebrenica i Žepa“, kao počasni gost na ovoj manifestaciji, zatim mr. Hasudin Atanović, glavni imam Bošnjaka u Austriji, dr. Farid Hafez, profesor na univerzitetu u Salzburgu, mr. Adisa Begić. Na ovoj manifestaciji je upućena snažna poruka da se genociid u Srebrenici ne smije zaboraviti kako  se ne bi ponovio, a ova poruka je posebno važna Bošnjacima koji žive i rade izvan svoje zemlje.

Posebnu pažnju prisutnih izazvalo je nadahnuto obraćanje majke Munire Subašić, koja nikoga od prisutnih u  publici nije ostavila ravnodušnima.

U okviru manifestacije sjećanja na genocid u Bosni i Hercegovini, upriličena je i prezentacija projekta posvećenog žrtvama Prijedora, autorice Anite Zečić.

Nakon manifestacije na Univerzitetu u Klagenfurtu, proučen je tevhid pred duse zrtava genocida u Bošnjačkom kulturnom centru Klagenfurt.

Islamska zajednica Bošnjaka Austrije organizirano će poslati grupu učesnika u ovogodišnjem maršu mira i upriličiti druge prigodne sadržaje u povodu obillježavanja 22. godišnjice genocida u Srebrenici.

Izvor: Preporod