Moj džemat https://www.mojdzemat.com Bošnjački džemati u BiH i svijetu Sat, 29 Jan 2022 13:41:06 +0000 bs-BA hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.9.1 Prvi džuma namaz u bošnjačkom džematu u Veroni, mujezin bio Amel Tuka https://www.mojdzemat.com/prvi-dzuma-namaz-u-bosnjackom-dzematu-u-veroni-mujezin-bio-amel-tuka/ Sat, 29 Jan 2022 13:41:06 +0000 https://www.mojdzemat.com/?p=3723 Klanjan je prvi džuma-namaz u prvom bh. džematu u Veroni (Italija). Od srijede prvi bh. džemat u Veroni – Italija Nur – Verona svi Bošnjaci koji se zadese u ovom italijanskom gradu imaju gdje njegovati tradiciju, vjeru i kulturu. Kako je specijalno za Zenicablog javio proslavljeni atletičar Amel Tuka, koji također živi u Veroni, Bošnjaci […]

The post Prvi džuma namaz u bošnjačkom džematu u Veroni, mujezin bio Amel Tuka appeared first on Moj džemat.

]]>
Klanjan je prvi džuma-namaz u prvom bh. džematu u Veroni (Italija). Od srijede prvi bh. džemat u Veroni – Italija Nur – Verona svi Bošnjaci koji se zadese u ovom italijanskom gradu imaju gdje njegovati tradiciju, vjeru i kulturu.

Kako je specijalno za Zenicablog javio proslavljeni atletičar Amel Tuka, koji također živi u Veroni, Bošnjaci koji žive u ovom dijelu Italije su vlastitim sredstvima osigurali i opremili prostor, što je prvi primjer ovakvog okupljanja Bošnjaka – muslimana u Italiji. Kako su nam rekli, danas je Amel bio i mujezin na džuma-namazu.

dzemat verona italija dzemat verona italija dzemat verona italija dzemat verona italija dzemat verona italija dzemat verona italija dzemat verona italija dzemat verona italija dzemat verona italija dzemat verona italija dzemat verona italija

-Svi Bošnjaci koji se zadese u ovom italijanskom gradu imaju gdje njegovati našu tradiciju, vjeru i kulturu, svojstvenu samo nama, Bošnjacima iz Bosne i Hercegovine. Ove prostorije jednostavno znače naš opstanak u Italiji, one su temelj na kojem se stalno može nadograđivati i dodavati, međutim, bez temelja nema ničega drugog – kazao je ovim povodom Nermin Fazlagić, predsjednik Islamske zajednice Bošnjaka u Italiji.

 

The post Prvi džuma namaz u bošnjačkom džematu u Veroni, mujezin bio Amel Tuka appeared first on Moj džemat.

]]>
U završnoj fazi gradnja Centra za islamsko obrazovanje u Matuzićima https://www.mojdzemat.com/u-zavrsnoj-fazi-gradnja-centra-za-islamsko-obrazovanje-u-matuzicima/ Sat, 22 Jan 2022 13:56:15 +0000 https://www.mojdzemat.com/?p=3719 Radovi na gradnji zgrade Centra za islamsko obrazovanje, koji se nalazi u sklopu „Kuvajtske džamije“ u Matuzićima, općina Doboj Jug, su u završnoj fazi. Preostaje još da se urade fini radovi u unutrašnjosti objekata, kao i vanjsko uređenje, te da se instalira odgovarajuća oprema i namještaj. Plan je, kako je kazao rukovodilac Odjela za projekte Vakufske direkcije Islamske […]

The post U završnoj fazi gradnja Centra za islamsko obrazovanje u Matuzićima appeared first on Moj džemat.

]]>
Radovi na gradnji zgrade Centra za islamsko obrazovanje, koji se nalazi u sklopu „Kuvajtske džamije“ u Matuzićima, općina Doboj Jug, su u završnoj fazi. Preostaje još da se urade fini radovi u unutrašnjosti objekata, kao i vanjsko uređenje, te da se instalira odgovarajuća oprema i namještaj.

Plan je, kako je kazao rukovodilac Odjela za projekte Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH Asmir Neimarlija, da se svi radovi završe do proljeća, a termin otvorenja će biti usglašen sa vakifima i donatorima, uzimajući u obzir i epidemiološku situaciju, a nadamo se da će Centar biti otvoren do kraja maja tekuće godine.

– Centar za islamsko obrazovanje u Matuzićima jedan je od centara IZ u Bosni i Hercegovini skromne veličine. Nadamo se da će uspjeti zadovoljiti potrebe šire lokalne i društvene zajednice. Ukupna površina objekata koji su u sklopu centra iznosi oko 2.000 m2 – rekao je Neimarlija za Fenu.

Prostori u objektima su planirani različite sadržaje i aktivnosti: mektebske prostorije, predškolska ustanova, obdanište, multimedijalna biblioteka, kompjuterska laboratorija, restoran, džematske kancelarije, imamski stan i drugi prateći sadržaji.

U planu je također, da se uradi i sahat kula, visine oko 26 metara, a vrijednost projekta je oko 60.000 KM.

– Već odavno postoji potreba stanovništva i lokalne zajednice da na jednom mjestu mogu dobiti sve navedene sadržaje. Također, sama pozicija Centra, koji bez ikakvih dilema, može biti i regionalni centar jer obuhvata općine, Doboj Jug, Doboj, Tešanj, Maglaj pa i šire – naglasio je.

Izgradnjom tog obrazovnog centra, dodao je, zaokružit će vakufski kompleks u Matuzićima koji je započeo izgradnjom džamije koju su putem Vakufske direkcije finansirali prijatelji iz Bejtu-l-zekata iz Kuvajta.

Vakufska direkcija IZ u BiH, na čijem je čelu Senaid Zajimović, u narednom periodu  planira završetak svih projekata koji su fazi realizacije i upriliče svečana otvorenja.

Takvih projekata je trenutno 11, a najznačajniji su: Upravna zgrada Rijaseta u Sarajevu, Islamski centar u sklopu Sultan Ahmedovog kompleksa u Zenici, Sinan-begova džamija u Čajniču, Arnaudija džamija u Banjoj Luci, Behram-begova džamija u Tuzli, Kizlar-agina džamija u Mrkonjić Gradu, Ferhad-begova džamija u Tešnju, poslovno-edukativni objekt u Fojnici, Vakufski tržni centar u Sanaskom Mostu i dr.

– Također, planiramo u narednom periodu započeti realizaciju veoma značajnih vakufskih projekata, kao što su: izgradnja sahat kule pored Ferhadije džamije u Banja Luci, ponovna izgradnja Dugalića džamije u Nevesinju, Ali hodžine, Hadži Balina džamije i džamije Fatime Kadune u Mostaru, obnova Arnaudija džamija u Rogatici, Hadži Murat Spahijinog Mesdžida u Galčićima i Opijačeve tekije na Šehovini u Mostaru, kao i revitalizacija Morića Hana u Sarajevu – najavio je Zajimović za Fenu.

The post U završnoj fazi gradnja Centra za islamsko obrazovanje u Matuzićima appeared first on Moj džemat.

]]>
Priče iz džemata: Pedagodija jednog mujezina https://www.mojdzemat.com/price-iz-dzemata-pedagodija-jednog-mujezina/ Thu, 20 Jan 2022 16:00:26 +0000 https://www.mojdzemat.com/?p=3716 Priče iz džemata – Vjerovatno zbog toga što ove džematlije nisu bile spremne na ovakav ishod – kada se umjesto očekivane zabrane dobije neka vrsta usluge, onda obraz i obzir ne dozvoljavaju raspravu. Mnogo toga o ljudskom karakteru može se pročitati iz odnosa prema uspostavljenim pravilima. Njihovo uvažavanje i poštivanje obično karakteriše ličnosti koje drže […]

The post Priče iz džemata: Pedagodija jednog mujezina appeared first on Moj džemat.

]]>
Priče iz džemata – Vjerovatno zbog toga što ove džematlije nisu bile spremne na ovakav ishod – kada se umjesto očekivane zabrane dobije neka vrsta usluge, onda obraz i obzir ne dozvoljavaju raspravu.

Mnogo toga o ljudskom karakteru može se pročitati iz odnosa prema uspostavljenim pravilima. Njihovo uvažavanje i poštivanje obično karakteriše ličnosti koje drže do postojećeg sistema; dok iznevjeravanje pravila sugeriše kako je osoba izvjestan buntovnik.

Sa novouspostavljenim pravilima je nešto drugačije; protiv njih se znaju buniti čak i neki iz ove prve grupe. To se može objašnjavati činjenicom da se novo pravilo protivi ustaljenom sistemu navika, a navike ponekad nije jednostavno promijeniti.

U svakodnevnim razgovorima smo se već naslušali argumenata za i protiv obaveze preventivnog nošenja zaštitne maske. Ko je imao strpljenja, u komentarima na društvenim mrežama mogao je pronaći i mnoštvo neobično intoniranih argumenata; od duhovitih i kreativnih, preko ozlojeđenih, do ozbiljnih i prijetećih.

U džamijama i džematima je, opet, posebna atmosfera – sve u skladu sa činjenicom da safovi okupljaju različite profile ljudi. Ispod opće istine da su naši džemati pokazali odgovornost i disciplinu kriju se pojedinačne i autentične priče o načinima uspostavljanja tog reda i discipline.

Jedna preddžumanska atmosfera u maloj bosanskoj čaršiji već je nagovještavala razlike iz safova; dok je jedna skupina džematlija sa već spremnim maskama koračala prema džamiji, određeni broj ljudi je pripremao argumente za raspravu ukoliko im se ne dozvoli ulazak bez maske. A najavljeno je da neće.

„Kako spriječiti klanjača iskrenog nijeta da uđe u džamiju?“ – argumentirali jedni; „Ko ima pravo zabraniti dolazak u prostor koji nije lični“ – javljali bi se glasovi željenih pravnika; „Kako ulazak može zabranjivati neko ko svaki dan na namazima uči Ihdinessiratal mustekim i traži uputu na pravi put?“ – neki bi nalazili teološku argumentaciju.

Prva adresa za plasiranje ovih argumenata bio je, naravno, efendija kojeg su sreli na putu do džamije. Rješavajući se odgovornosti, u duhovitom maniru i sa osmijehom je kazao: „Jasmin vam je na ulazu, ne znam hoćete li proći njegove kriterije.“Jasmin, mujezin u džematu, već je spremno dočekivao džematlije sa sredstvom za dezinfekciju ruku. Oni koji su prvi došli nosili maske na licima. Ništa neobično; revnosni spram vremena – revnosni spram pravila.

Naoružani argumentima, džematlije bez pripremljenih maski, došli su do praga džamije, gdje su ih je dočekao mujezinov susretljiv i prijatan glas koji, premda takav, izgovara negativno konotiranu rečenicu: „Nećemo ulaziti u džamiju bez maski.“

Nakon kratke pauze, dovoljne da se sagovornici namršte, ali nedovoljne da izuste već pripremljene argumente ponovo je progovorio: „Ako niste ponijeli, nema problema – džemat je pripremio određeni broj, sad ću vam ih donijeti.“

Naravno, ovim nije zatvorena mogućnost daljeg argumentiranja sa bilo kojeg nivoa – aspekta nijeta, pitanja prava i zabrane ili teološko-tefsirske argumentacije; ko ne želi masku i spreman je svoju odluku braniti argumentima, neće je kupiti, ali neće ni prihvatiti poklonjenu.

U idealnom svijetu komunikacijske teorije ljubaznost ruši spremnost za raspravu, ali u praksi to nije uvijek slučaj. Ovog puta je bilo tako, vjerovatno zbog tog što ove džematlije nisu bile spremne na ovakav ishod – kada se umjesto očekivane zabrane dobije neka vrsta usluge, onda obraz i obzir ne dozvoljavaju raspravu.

Mujezin Jasmin je, onda kada su se mnogi trudili da uvedu zabrane, umjesto zabrane ponudio alternativu. Autoritet se izgrađuje na različite načine.

Izvor: preporod.com

The post Priče iz džemata: Pedagodija jednog mujezina appeared first on Moj džemat.

]]>
Ramazanska vaktija za 2022. godinu https://www.mojdzemat.com/ramazanska-vaktija-za-2022-godinu/ Thu, 20 Jan 2022 15:43:08 +0000 https://www.mojdzemat.com/?p=3711 Ramazanska vaktija za 2022. godinu Izvor: islamskazajednica.ba

The post Ramazanska vaktija za 2022. godinu appeared first on Moj džemat.

]]>
Ramazanska vaktija za 2022. godinu

Ramazanska vaktija za 2022

Izvor: islamskazajednica.ba

The post Ramazanska vaktija za 2022. godinu appeared first on Moj džemat.

]]>
Vaktija za decembar 2022. https://www.mojdzemat.com/vaktija-za-decembar-2022/ Thu, 20 Jan 2022 15:41:31 +0000 https://www.mojdzemat.com/?p=3707 Vaktija za decembar 2022. Vremenske razlike: Izvor: islamskazajednica.ba

The post Vaktija za decembar 2022. appeared first on Moj džemat.

]]>
Vaktija za decembar 2022.

vaktija 2022 decembar

Vremenske razlike:

vaktija 2022 decembar

Izvor: islamskazajednica.ba

The post Vaktija za decembar 2022. appeared first on Moj džemat.

]]>
Vaktija za novembar 2022. https://www.mojdzemat.com/vaktija-za-novembar-2022/ Thu, 20 Jan 2022 15:39:48 +0000 https://www.mojdzemat.com/?p=3703 Vaktija za novembar 2022. Vremenske razlike: Izvor: islamskazajednica.ba

The post Vaktija za novembar 2022. appeared first on Moj džemat.

]]>
Vaktija za novembar 2022.

vaktija 2022 novembar

Vremenske razlike:

vaktija 2022 novembar

Izvor: islamskazajednica.ba

The post Vaktija za novembar 2022. appeared first on Moj džemat.

]]>
Vaktija za oktobar 2022. https://www.mojdzemat.com/vaktija-za-oktobar-2022/ Thu, 20 Jan 2022 15:37:26 +0000 https://www.mojdzemat.com/?p=3698 Vaktija za oktobar 2022. Vremenske razlike: Izvor: islamskazajednica.ba

The post Vaktija za oktobar 2022. appeared first on Moj džemat.

]]>
Vaktija za oktobar 2022.

vaktija 2022 oktobar

Vremenske razlike:

vaktija 2022 oktobar

Izvor: islamskazajednica.ba

The post Vaktija za oktobar 2022. appeared first on Moj džemat.

]]>
Vaktija za septembar 2022. https://www.mojdzemat.com/vaktija-za-septembar-2022/ Thu, 20 Jan 2022 15:34:53 +0000 https://www.mojdzemat.com/?p=3694 Vaktija za septembar 2022. Vremenske razlike: Izvor: islamskazajednica.ba

The post Vaktija za septembar 2022. appeared first on Moj džemat.

]]>
Vaktija za septembar 2022.

vaktija 2022 septembar

Vremenske razlike:

vaktija 2022 septembar

Izvor: islamskazajednica.ba

The post Vaktija za septembar 2022. appeared first on Moj džemat.

]]>
Vaktija za august 2022. https://www.mojdzemat.com/vaktija-za-august-2022/ Thu, 20 Jan 2022 15:33:15 +0000 https://www.mojdzemat.com/?p=3690 Vaktija za august 2022. Vremenske razlike: Izvor: islamskazajednica.ba

The post Vaktija za august 2022. appeared first on Moj džemat.

]]>
Vaktija za august 2022.

vaktija 2022 august

Vremenske razlike:

vaktija 2022 august

Izvor: islamskazajednica.ba

The post Vaktija za august 2022. appeared first on Moj džemat.

]]>
Vaktija ja juli 2022. https://www.mojdzemat.com/vaktija-ja-juli-2022/ Thu, 20 Jan 2022 15:31:45 +0000 https://www.mojdzemat.com/?p=3686 Vaktija ja juli 2022. Vremenske razlike: Izvor: islamskazajednica.ba

The post Vaktija ja juli 2022. appeared first on Moj džemat.

]]>
Vaktija ja juli 2022.

vaktija 2022 juli

Vremenske razlike:

vaktija 2022 juli

Izvor: islamskazajednica.ba

The post Vaktija ja juli 2022. appeared first on Moj džemat.

]]>