RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Uređenje harema džamije u Omerbašićima
Vijesti iz džemata

Uređenje harema džamije u Omerbašićima

Džemat Omerbašići  nalazi se osam  kilometara zapadno od Srebrenika, u reonu naselja Sladna, na lokalnom putu Srebrenik-Gračanica. Džemat Omerbašići  imaju oko 80 domaćinstava i spada među kategoriju manjih džemata, što potvrđuje i brojnost domaćinstava

Do 1978. godine sastojao se od dva  velika zaseoka i to: Omerbašići i Lušnica. Te godine se zbog potreba vjernika Lušnice ovaj džemat odvaja od Omerbašića.  Prva džamija u ovom džematu izgrađena je 1974. godine, kada je svečano i otvorena. Ova džamija je sagrađena u prelijepom stilu od betonskih elemenata, crvenim crijepom na četiri vode, a uz džamiju je izgrađena zidana munara sa jednom šerefom.  Temeljito renoviranje džamije obavili su džematlije ovog džemata na čelu sa tadašnjim džematskim odborom 2002. godine, zadržavajući autentični izgled džamije.

Džematski odbor je, na čelu sa predsjednikom hadžijom Mutapčić Osmanom, odlučio da urede harem džamije. Nedavno je započeto sa projektom oko rekonstrukcije u haremu, odnosno nivelisanje harema i izgradnja ograde. Naime, džematski odbor je zbog dotrajalosti ograde i neravnog terena pokrenuo incijativu da se izniveliše teren i uradi ograda u haremu džamije. Džematlije su u rekordnom vremenu, na poziv džematskog odbora, prikupili određeni iznos novca za uređenje harema te odmah krenuli u realizaciju iste. Nedavno su uradili i mektepsku učionicu na mahfilu u džamiji.

Tim povodom jučer su predstavnici Medžlisa Srebrenik, predsjednik IO Medžlisa mr.sc Abdullah Arifović i mr.sc Damir-ef. Babajić, posjetili džemat Omerbašiće, obišli građevinske radove i uručili novčanu pomoć za potrebe radova.

Kako ističe hadžija Mutapčić u planu su da u skorije vrijeme realiziraju još projekata, kako bi njihova ljepotica upotpunosti zablistala. On se zahvaljuje svojim džematlijama na hajru kojeg čine za džamiju u Omerbašićima i džemat.

Izvor: Preporod