Home » Porastao broj džematljija u naselju: Počeli radovi na proširenju džamije u Glavičinima
Vijesti iz džemata

Porastao broj džematljija u naselju: Počeli radovi na proširenju džamije u Glavičinima

Početak radova na rekonstrukciji i proširenju džamije u Glavičinima, koje spada u džemat Glavičine, označen je u petak 29. jula klanjanjem džume namaza, piše portal avaz.ba.

Inače, Glavičine ili Polje Bijela naseljeno je većim dijelom Bošnjacima iz Grušče, župskih sela i drugih mjesta općine Konjic.

Džamija u Glavičinama je izgrađena 1988. godine. U ratu je bila dosta oštećena, ali su oštećenja nakon rata, otklonjena. Dodatni radovi na džamiji izvršeni su 2008. godine, kad je izgrađena i abdesthana uz džamiju. Imam u ovom džematu je Mumin ef. Vrače.

Kako je broj džematlija u naselju rastao iz godine u godinu tako se i javila potreba za proširenjem postojećeg džamijskog objekta.

MOJ DŽEMAT:   Novi Pazar: Održana "Velika večer Kur’ana i ilahija"

Kako su naveli iz Medžlisa Islamske zajednice Konjic, u toku su administrativne pripreme za rekonstrukciju džamije, koja bi trebala da se proširi zbog potreba ovog džemata. Radovi bi trebali krenuti početkom idućeg mjeseca.

– Rok izgradnje je do 31. januara, što mislim da je jedan optimalan rok, ali vjerovatno će se taj rok smanjiti i da će se to prije uraditi. Otvorenje džamije je planirano za 1. mart, prije mjeseca Ramazana – rekao je ranije Ismet Halilović, predsjednik džematskog odbora džemata Glavičine.