Home » Jalska džamija: Džematske radosti mubarek mjeseca
Vijesti iz džemata

Jalska džamija: Džematske radosti mubarek mjeseca

Tradicionalni džematski iftar u Jalskoj džamiji održan je u subotu, 17. juna.
Iftar je upriličen u haremu ove prelijepe tuzlanske džamije. Zajedno sa imamom i džematlijama radost iftarskih momenata podijelili su glavni imam hfz. Ahmed ef.Huskanović i imam džemata Moluhe Memsudin ef. Gobeljić.

Poseban gost ovog džematskog iftara bio je Enes Ukić koji je sve prisutne počastio i sa nekoliko izvedbi ilahija.

– Da je ramazan, osim za približavanje Bogu, mjesec u kojem se vjernici približavaju jedni drugima, najbolje svjedoči primjer iz naše zajednice. Već treću godinu zaredom organizujemo iftar za naše i džematlije okolnih džemata. Tako su radost ove večeri sa nama podijelili i dragi gosti iz drugih dijelova grada, a počašćeni smo i prisustvom glavnog imama Medžlisa Tuzla Ahmeda-ef. Huskanovića – kazao je ovom prilikom Nedim ef. Dervišević, imam Jalske džamije.

Tokom ovog mubarek mjeseca brojne se aktivnosti realiziraju u ovom tuzlanskom džematu.

– Kao i svake godine redovno se klanja teravih namaz. Na praksi trenutno imamo studenta Eldara Ćatibušića koji je završio Behram-begovu medresu, a trenutno studira na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, priča efendija Nedim.

MOJ DŽEMAT:   Kalesija: U naselju Dubnica uskoro počinje izgradnja Edukativnog centra i džamije

U džematu uči se i mukabela. Mukabelu uče polaznici mekteba zajedno sa imamom i studentom koji je na ramazanskoj praksi u Jalskoj džamiji.

(FOTO:S.P./ Tuzlarije.net)

Izvor: medzlistuzla