RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Gradačac: Proučena Dova za domovinu
Vijesti iz džemata

Gradačac: Proučena Dova za domovinu

Gradačac: Proučena Dova za domovinu – Ono što je naša zemlja bila za naše pretke, to je i za nas, i bit će tako i s našim potomcima, ako Bog da – poručio je muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović na obilježavanju 5. godišnjice otvaranja spomen-obilježja borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) na lokalitetu Bandera kod Gradačca.

Muftija Fazlović je tokom programa kojeg su organizirali Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Gradačac i Udruženje „Patriotska liga“ Gradačac ocijenio jako važnim da na sjeveru naše domovine postoji jedno ovakvo spomen-obilježje.

– Važno nam je da imamo jedno ovakvo svjedočanstvo, da imamo znak, putokaz, da se poruka s ovog mjesta daleko šalje. Ljiljan je svjedok veličine naše domovine i svjedok veličine borbe naših gazija, pripadnika Armije Bosne i Hercegovine – kazao je muftija Fazlović.

Naglasio je da se ovakvim okupljanjima iskazuje veliku zahvalnost našim šehidima i borcima, te privrženost i poštovanje njihovim porodicama.

– Ovdje su simboli naše domovinu, a naša domovina uokviruje sve naše vrijednosti.

Naše vrijednosti su i ono što je naša duhovnost.

Ovdje smo vidjeli naše gazije, a važno nam je da smo vidjeli i naše vakife. Ovoj zemlji su uvijek potrebni vakifi, jer se za naše vrijednosti, kako to stoji u Kur’anu, bori i životima i imetcima. A zar naš Gazi Husrev-beg nije bio i gazija i vakif? On je bio posebno ime u našoj povijesti, ali nije jedino. Mnogo je gazija i vakifa naše domovine. Ovaj spomenik će tome trajno svjedočiti – poručio je muftija Fazlović.

Posebno je zahvalio Medžlisu Gradačac i udruženju “Patriotska liga” Gradačac na istrajnoj brizi o tradicionalnom okupljanju na spomeniku Ljiljan. Ovom prilikom uručio je i vakufname vakifima koji su učestvovali u kupovini zemljišta odmah pored spomen-obilježja Ljiljan, na kojem će se graditi musala za obavljanje namaza.

Današnjem programu prisustvovali su i premijer Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Fadil Novalić, premijer Tuzlanskog kantona (TK) Irfan Halilagić, federalni ministar za pitanja boraca i invalida Mirza Terzo, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Gradačac Nusret-ef. Kujraković, general Vahid Karavelić, predstavnici Grada Gradačca, i brojni drugi gosti.

Da Ljiljan ima poseban značaj za stanovnike ovog kraja, ukazao je i federalni premijer Fadil Novalić.

– Ljiljan treba zauvijek čuvati sjećanje i istinu na naš otpor, svima onima koji su htjeli srušiti našu domovinu.

Mlade naraštaje smo dužni učiti historiji, hrabrosti naših boraca, i o tome kako se voli domovina.

Zato je važno da ovaj prostor upotpunimo i drugim sadržajima, koji će svjedočiti hrabroj odbrani ovog kraja – poručio je premijer Novalić.

Premijer TK Irfan Halilagić istakao je činjenicu da je Vlada TK na razne načine pomogla izgradnju spomen-obilježja Ljiljana.

– Važno da smo u našu kulturu sjećanja i pamćenja ugradili spomenik kakav je Ljiljan, koji sjeća na najbolje među nama i kojim baštinimo ono što jesmo – poručio je premijer Halilagić, te istakao da je u tom smislu Vlada TK realizirala i mnoge druge projekte, kao što je uvođenje svih činjenica iz vremena agresije na Bosnu i Hercegovinu u udžbenike historije.

General Vahid Karavelić je ocijenio da stanje u našoj domovini danas nije dobro, te pozvao na jedinstvo.

– Branio sam Bosnu i ako zatreba opet ću je braniti, kao i svi mi. Stanje danas u Bosni i Hercegovini nije dobro. Oni koji kidišu na našu domovinu čekaju povoljne trenutke, što je opasno.

Bio bio zahvalan kada bi naše probosanske politike pronašle veće jedinstvo u nastupu, i moraju ga pronaći.

Nemojmo se dijeliti kada je u pitanju Bosna i Hercegovina – poručio je general Karavelić.

Dovu za domovinu je na kraju današnjeg programa proučio je glavni imam Medžlisa Gradačac Nusret-ef. Kujraković.

(MINA)