RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Džemat Jelovo Brdo – Kalesija
Džemati u BiH

Džemat Jelovo Brdo – Kalesija

Džemat Jelovo Brdo nalazi se oko 7 km južno od Kalesije i ima više od 220 domaćinstava.

Koliko se zna, prva džamija u ovom džematu bila je sagrađena između Jelovog Brda i Gojčina (u Pandurima), kako bi služila za oba sela. Vremenom je džamija na lokaciji Panduri dotrajala, pa su mještani Gojčina i Jelovog Brda sagradili novu džamiju i svečano je predali Islamskoj zajednici na upotrebu 11. septembra 1959. godine.

Tokom agresije na Jelovo Brdo džamija je minirana i do temelja porušena. Od dijela srušene munare džematlije su napravile spomen-česmu, ispisujući na njenom vanjskom dijelu sva imena ubijenih mještana Jelovog Brda. Vjernici povratnici u Jelovo Brdo i Gojčin sagradili su 2006. godine novu džamiju na starim temeljima. Džamija je pravougaone osnove, natkrivena jednom velikom i dvjema manjim kupolama, a ulazni trijem natkriven je trima manjim kupolama opšivenim bakrenim limom. Uz džamiju je podignuta lijepa munara sa dvije šerefe. Novosagrađena džamija svečano je otvorena 3. augusta 2008. godine. U zaseoku Gojčin, na temeljima porušenog mekteba, sagrađen je novi lijep i funkcionalan mesdžid – mekteb, također natkriven kubbetom. U džematu Jelovo Brdo – Gojčin nalaze se i tri kaburistana.

jelovo-brdo-6

Imamsku dužnost u ovome džematu obavljali su: Osman ef. Čanić, Avdija ef. Čamavdić, Ahmet ef. Alić, Mustafa ef. Dautović, Mevludin ef. Hamidović, Hasan ef. Ramić, Ramo ef. Dedić, Mujo ef. Rančić, Esnaf ef. Imamović i Adnan ef. Jakubović, sadašnji imam džemata.

Izvor: mizkalesija.ba