RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Džemat Hrasno Donje – Kalesija
Džemati u BiH

Džemat Hrasno Donje – Kalesija

Džemat Hrasno Donje
Džemat Hrasno Donje

Ovaj džemat nalazi se na sjeverozapadnom dijelu općine Kalesija i udaljen je 15 km od administrativnog sjedišta Medžlisa IZ Kalesija. Pripadaju mu i zaseoci Paraći i Horozovina.

Džemat ima oko 430 domaćinstava.

Sve do 1993. godine džematu Hrasno Donje pripadalo je i naseljeno mjesto Hrasno Gornje, kada je došlo do njegovog izdvajanja u poseban džemat.

Prva džamija u Hrasnu Donjem sagrađena je 1938. godine na zemljištu koje je uvakufio Ibrahim Ćatić. Novosagrađena džamija bila je locirana između Donjeg i Gornjeg Hrasna, a zaseoci Paraći i Horozovina nisu bili puno udaljeni od džamije. S vremenom, džamija je više puta renovirana, a temeljito 1982. godine, kada džamija poprima ljepši izgled, naročito njezin enterijer. Sestra je Atik-džamije u Ćivama po drvenoj munari.

hrasno-donje-2 hrasno-donje-1

Kao vakufsku imovinu džemat Hrasno Donje ima džamiju, mekteb u Hrasnu Donjem, mekteb u Paraćima i mekteb u Horozovini, kao i tri aktivna mezarja. Kako je džamija ostala izdvojena od naselja, u njoj se povremeno klanjaju samo podne i ikindija, te džuma-namaz i bajram-namazi. Tokom ramazana u džamiji se obavlja beš-vakat. Mektepska nastava održava se pet dana u hefti, i to po dva dana u Hrasnu Donjem i Horozovini i jedan dan u Paraćima. U 2015. godini pokrenuta je inicijativa i prvi radovi na gradnji nove džamije, u samom centru naselja.

Imami ovog džemata bili su: Mehmed ef. Mujkanović (imam matičar iz Hrasna Gornjeg), Mehmed ef. Imamović iz Lipovica, Osman ef. Mujanović iz Kikača, Halil ef. Halilović iz Kalesije Gornje, Ibrahim ef. Gutić iz Tojšića (1967–2010) i Muamer ef. Bukvarević, sadašnji imam.

Izvor: Mizkalesija