Home » Džemat Došci-Gornji Kamengrad – Sanski Most
Džemati u BiH

Džemat Došci-Gornji Kamengrad – Sanski Most

Džemat Došci-Gornji Kamengrad, koji, uz Došce i Gornji Kmanegrad, obuhvata još i Kisak, smješten je na putnoj komunikaciji Sanski Most-Bos.

Krupa, na deset kilometara udaljenosti od Sanskog Mosta. Džemat broji 199 domaćinstava i ima džamiju koja je prvi put izgrađena 1930. godine. Srušena je 1992. godine, u agresiji na BiH, a ponovo obnovljena 2001. godine.

Stalnu imamsku službu u ovom džematu obavljali su slijedeći imami: Abdurahma ef. Bilović, Mumin ef. Delić, Nijaz ef. Dalipovski, Rasim ef. Ćeman, Atif ef. Vučkić, Rasim ef. Ramić, Abdulah ef. Pivić aktuelni imam ovog džemata Senad ef. Omić.

Među poznatije alime koji su djelovali u ovom džematu, zasigurno spada profesor Sunahid ef. Bristrić, rođen u Gradačcu. GHM je završio u Sarajevu a islamski fakultet u Bagdad, Irak. Bio je dugogodišnji profesor u GHM u Sarajevu, te njen direktor sve do agresije na BiH. Jedno vrijeme je obnašao i funkciju predsjednika Mešihata IZBiH, a bio je i kandidat za reisu-l-ulemu 1990. godine. Od 1993. godine je bio ambasador BiH u S. Arabiji , te, od 2004., u Iranu, gdje i danas predstavlja svoju zemlju.

MOJ DŽEMAT:   Džemat Devetak - Lukavac

Od vakufske imovina, džemat, pored spomenute džamije, posjeduje i mekteb, imamsku kuću, gasulhanu, zgradu, njivu i mezarje. U istaknutije vakife džemata spadaju: Grgić (Abid) hadži Ibrahim, Badnjević (Fehim) Suad, uvakufili trenutni harem džamije i Burnić (Mumin) Sulejman vakif starog harema gdje se nalazila džamija.

U džamiji se redovno klanja svih pet dnevnih namaza, džuma, teravija i bajrami, dok se mektebska nastava izvodi tri puta sedmično, subotom i nedjeljom, po četiri nastavna sata.

Izvor: medzlis.info