RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Džemat Buturović Polje – Konjic
Džemati u BiH

Džemat Buturović Polje – Konjic

Džematski odbor Buturović Polje pored istoimenog naselja čine još naselja Podhum u kom se nalazi džamija i naselje Gorica. Buturović Polje je udaljeno od Konjica 24 km.

Buturović Polje se u osmanskim izvorima prvo spominje pod imenom Sućuruja (Šućuraj), zatim kao Polje, da bi kasnije ponijelo današnje ime Buturović Polje. U tim dokumentima se spominje 1469. godine kao zeamet kneza Petra Obrenovića. Ovaj zeamet je kasnije u novijim popisima prešao u ruke Kara Osmana Buturovića. Vjerovatno se radi o potomku navedenog kneza koji je prešao na islam i naslijedio zeamet, pošto Mulić navodi da je prezime Buturović nastalo od Obrenovića. Ovim postaje jasan i izvor današnjeg imena ovog naselja.

Gradnja džamije u Buturović Polju počela je 1989. godine. Radovi su prekinuti tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992-1995, da bi se nakon nje ponovo nastavili. Godine 2000. radovi su završeni. Pored džamijskog prostora, džamija ima urađenu mektebsku učionicu i prostranu abdesthanu. Imam u ovom džematu je Senahid ef. Zukan.

2017. godine obnovljen je i mekteb u zaseoku Gorica.

Izvor: medzlis-konjic.com

Vijesti iz Bosne i hercegovine